Anne Frank, surpriza de la google pe 25 iunie. Cine a trădat-o pe Anne Frank!

După șase ani de investigații, o echipă de cercetători a identificat un posibil suspect în cazul trădării Annei Frank, al cărei jurnal reprezintă una dintre cele mai valoroase mărturii ale dramei evreiești din timpul ocupației naziste.
Filip Stan
25 iun. 2022, 01:09
Anne Frank, surpriza de la google pe 25 iunie. Cine a trădat-o pe Anne Frank!

Anne Frank este subiectul unui doodle animat la google pe 25 iunie. Anne Frank a fost unul dintre miile de copii evrei ce au fost omorâți în timpul Holocaustului. Ea a devenit un nume cunoscut în întreaga lume și una dintre cele mai dezbătute victime ale holocaustului după ce jurnalul său ”Jurnalul unei tinere fete” a fost publicat de către tatăl său, câțiva ani mai târziu de la moartea ei.

Acest jurnal este astăzi una dintre cele mai cunoscute cărți și a fost tradus în câteva zeci de limbi. De asemenea, a fost adaptat și pus în scenă în câteva piese de teatru și filme, în întreaga lume.

O investigație, care a durat de șase ani, în cazul nerezolvat privind trădarea Annei Frank a identificat un suspect care ar fi dat-o pe mâna naziştilor pe celebra autoare a unui jurnal pe care l-a ținut timp de doi ani în ascunzătoarea sa din Amsterdam. Arestată de naziști, Anne Frank a murit în lagărul de concentrare de la Bergen-Belsen, în februarie 1945.
O persoană relativ necunoscută, notarul evreu Arnold van den Bergh, a fost identificat de o echipă de investigatori din care a făcut parte fostul agent FBI american Vincent Pankoke, alături de circa 20 de istorici, criminaliști și specialiști în baze de date. La mai bine de 75 de ani după ce naziștii au luat cu asalt anexa din Amsterdam, cercetătorii au concluzionat că Van den Bergh a fost „foarte probabil” cel care a trădat familia Frank pentru a-și salva propria familie, a declarat Pieter van Twisk, membru al echipei de cercetare, pentru cotidianul olandez NRC.

Elena Caragiani-Stoenescu, Google Doodle. Se împlinesc 135 de ani de la naşterea primei femei pilot din România
Anne Frank a fost descoperită pe 4 august 1944, după doi ani petrecuți în ascunzătoare. Miep Gies, una dintre ajutoarele familiei, a păstrat în siguranță jurnalul Annei Frank până când a fost publicat de tatăl acesteia, Otto, în 1947, la doi ani după ce ea a murit în lagărul de la Bergen Belsen, la vârsta de 15 ani. Antrenând imaginația a milioane de cititori din întreaga lume, jurnalul Annei Frank  a fost tradus în 60 de limbi.

Încercarea de a identifica trădătorul nu a avut ca scop urmărirea penală, ci rezolvarea unuia dintre cele mai importante mistere din Olanda, care s-au petrecut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Pe baza tehnicilor de cercetare Big Data a fost întocmită o dată de baze cu liste de colaboratori naziști, informatori, documente istorice, dosare ale poliției și cercetări anterioare în vederea descoperirii unor noi piste, informează Agerpres.

TOP căutări Google 2021: Prăjitura „Să fac spume dacă ştiu”, Euro 2020, Emma Răducanu şi certificat covid
Zeci de scenarii și locații ale suspecților au fost vizualizate pe o hartă pentru identificarea unui trădător, pe baza cunoștințelor despre ascunzătoare, a motivului și a oportunității. Constatările noii cercetări urmează să fie publicate într-o carte semnată de autoarea canadiană Rosemary Sullivan, intitulată „The Betrayal of Anne Frank” (Trădarea Annei Frank).

Scurta biografie a Annei Frank

Anne Frank s-a născut în Frankfurt, în 1929, într-o familie cu origini evreiești. Odată cu instaurarea regimului nazist, tatăl ei, Otto, om de afaceri, și-a dus soția și cele două fete în Amsterdam.

Cu ocazia celei de-a 13-a aniversări, Anna a primit drept cadou un jurnal, în care a început să-și noteze gândurile și să descrie realitatea anilor 40.

Începând cu iulie 1942, familia Frank se ascunde în biroul din spatele depozitului afacerii lui Otto, după ce Margot a fost înștiințată că va fi deportată într-un lagăr de muncă forțată.

Ultimele rânduri din jurnal au fost consemnate în data de 1 august 1944 – la trei zile distanță, ascunzătoarea a fost descoperită de Gestapo, iar familia a ajuns la Auschwitz.

Pentru a se ascunde, familia Frank a folosit un pasaj secret. Cele două surori au fost transferate în lagărul de concentrare Bergen-Belsen, unde au murit în martie 1945 din cauza unei epidemii de tifos.

Publicat post-mortem cu ajutorul tatălui fetei, care a supraviețuit războiului, Jurnalul Annei Frank a fost publicat pentru prima oară în 1947 și tradus în șaizeci de limbi, devenind o lucrare de referință pentru evenimentele antisemite din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Jurnalul Annei Frank publicat în engleză
Otto Frank a fost singurul supraviețuitor al familiei. Miep Gies, cea care a recuperat jurnalul lui Anne Frank după ce familia a fost arestată, i l-a dat lui Otto după ce acesta s-a întors în Amsterdam din lagărul de concetrare.

În timp ce citea jurnalul, tatăl și-a dat seama că fiica lui a păstrat o înregistrare exactă și bine scrisă a timpului petrecut de ei în ascunzătoare și a decis să-l publice.

Prima data jurnalul a fost publicat în olandeză sub denumirea de „Het Achterhuis. Dagboekbrieven 14 Juni 1942 – 1 Augustus 1944” (Anexa: Note de jurnal 14 iunie 1942 – 1 august 1944). Foarte curând a fost tradus în engleză și publicat în 1952 cu titlul: Anne Frank: Jurnalul unei tinere fete”.

Traducerea în engleză a devenit foarte populară și foarte curând a fost adaptată în scenarii de film. De-a lungul anilor jurnalul a fost tradus în peste 60 de limbi și este considerat cea mai răspândită și citită carte a secolului 20.

DailyBusiness
Piedone, acuzat că a regizat un control „perfect” la hotelul familiei Rușanu. DNA anchetează corupția cu parfum de lux
Spynews
Ilona Brezoianu și soțul ei sărbătoresc un an de când au devenit soț și soție. Ce a transmis jurata de la Te cunosc de undeva: "Abia aștept..." | FOTO
Bzi.ro
Felix Baumgartner nu va avea o înmormântare grandioasă! Tulburător ce este scris pe sicriul său
Fanatik.ro
”Să vorbim de fosta mea nevastă?” Convorbirea halucinantă dintre Piedone și Horia Constantinescu, cu o zi înainte ca șeful ANPC să ajungă la DNA
Capital.ro
Tragedie la Moscova. Rusia este în doliu. A fost un mare lider, dar n-a făcut față bolii...
Playtech.ro
Cum obții online și gratuit un extras de carte funciară în România. Vestea bună despre platforma care facilitează procesul
DailyBusiness
Produsul care aduce profit mai târziu decât se așteptau producătorii din România: „Piața era saturată de cele din Grecia”
Adevarul
Austeritatea lovește în „județele bugetarilor”. Locul din România unde mai puțin de un sfert din populație este angajată în mod oficial
wowbiz.ro
FOTO | Moment sfâșietor în primul episod din Insula Iubirii: Teodora Marcu, omagiată după moartea cumplită trăită sub privirile fiicei ei. Avem imaginea | EXCLUSIV
Spynews
A murit „prințul adormit” al Arabiei Saudite! A fost în comă timp de 20 de ani, în urma unui accident de mașină, în Londra
Spynews
Pepe își sărbătorește ziua de naștere! Cum l-au surprins copiii! Artistului nu i-a venit să creadă | VIDEO
Evz.ro
UE vrea să schimbe regulile jocului. Piața auto, afectată grav
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Reacția prezentatoarei TV, care are un iubit cu 11 ani mai tânăr, după ce a fost acuzată că e „vulgară”
kanald.ro
Angajații CFR ar putea lucra doar 4 zile pe săptămână, cu salarii mai mici cu 20%
Cancan.ro
Vești proaste pentru acești pensionari. Ilie Bolojan vrea să le reducă veniturile
Playsport.ro
Ce au văzut procurorii DNA în curtea lui Piedone. A atras imediat...
Capital.ro
Vârsta de pensionare se majorează. Decizia de la Guvern, anunțată azi, 22 iulie: Cât mai repede, imediat
StirileBZI
Românii, avertizați să se pregătească! Iarna vine cu vești proaste: TVA-ul mai mare poate duce la scumpiri în termoficare
Prosport.ro
„Indecento!”. Imaginile cu Georgina Rodriguez la biserică au declanşat un tsunami de comentarii negative
stirilekanald.ro
VIDEO Tânăr de 23 de ani din Găești, ucis după o răfuială ca-n Vestul Sălbatic: "A tras până a descărcat pistolul"
Cod galben de fenomene meteorologice severe. Unde va fi furtună
MediaFlux
Cât costă în 2025 să cumperi un an de vechime la pensie. Date oficiale
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cei mai prolifici chiulangii ai neamului, suveraniști de seamă: ia-i de unde nu-s!