ANPC a dat startul sezonului de vacanţe iarna 2022- vara 2023: „Datele şi imaginile vor fi făcute publice”

ANPC a dat startul sezonului de vacanţe iarna 2022 - vara 2023. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a conceput un program intitulat "ANPC la munte şi la mare", informează vineri instituţia.

07 oct. 2022, 23:12
ANPC a dat startul sezonului de vacanţe iarna 2022- vara 2023: „Datele şi imaginile vor fi făcute publice”
ANPC a dat startul sezonului de vacanţe iarna 2022- vara 2023

ANPC a dat startul sezonului de vacanţe iarna 2022- vara 2023. „Aşa cum i-a obişnuit pe consumatori deja, cu o abordare proactivă în raport cu perioadele speciale sau sezoanele încărcate de activitate şi cu una unitară, la nivelul întregii ţări, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) pregăteşte sezonul de vacanţe iarna 2022 – vara 2023.

Numit ‘ANPC la munte şi la mare’, programul început deja de câteva zile, la Poiana Braşov, îşi propune realizarea unei strategii speciale de pregătire a operatorilor economici care activează în domeniul turismului, cu concursul acestora, pentru ca apropiatul sezon turistic de iarnă, precum şi cel estival al anului viitor să poată oferi consumatorilor vacanţa pe care şi-o doresc, în cele mai bune condiţii„, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Concret, după modelul practicat de alte instituţii ale statului, în cazul în care un operator economic doreşte să verifice dacă este pregătit pentru a-şi deschide porţile în sezonul de vacanţă, poate solicita ANPC un control de fond, conform competenţelor legale pe care le instituţia le are.

În urma acestei acţiuni, operatorul economic care a făcut solicitarea nu va fi sancţionat, în cazul în care comisarii vor constata neconformităţi, ci va primi un set de măsuri de remediere, într-un termen rezonabil de execuţie, urmând ca îndeplinirea acestora să fie reverificată de ANPC.

Pentru că instituţia noastră nu poate promova acţiunile unui operator economic sau a altuia, pentru a nu fi acuzată de părtinire, în aceste cazuri, va face publice datele şi imaginile de dinainte şi de după control, precizând că, din punctul de vedere al ANPC, condiţiile de lucru ale operatorului respectiv au fost aduse la conformitate, fiind pregătit de începerea sezonului„, se spune în comunicat.

Citeşte şi: ANPC vrea să închidă locurile de joacă din şase parcuri bucureştene:”A te duce cu copilul în parc a devenit o acţiune de curaj”

ANPC a dat startul sezonului de vacanţe iarna 2022- vara 2023

Potrivit sursei citate, acum câteva zile, la Poiana Braşov, cu participarea subprefectului judeţului, Lucian Pătraşcu, a avut loc prima întâlnire din cadrul programului „ANPC la munte şi la mare”, între conducerea instituţiei, reprezentată de preşedintele Horia Constantinescu şi directorul general Paul Anghel, şi operatorii economici din HORECA, care îşi desfăşoară activitatea pe Valea Prahovei, pentru a prezenta principiul de funcţionare al programului şi pentru a expune pe larg modul de lucru.

Reprezentanţii mediului de afaceri prezenţi au arătat interes şi încredere faţă de propunerea de conlucrare între zona de business şi autoritatea statului în domeniu, în beneficiul consumatorilor şi al unui sezon de vacanţă reuşit.

Promovarea programului „ANPC la munte şi la mare” va continua, la sfârşitul lunii octombrie cu o întâlnire similară cu operatorii economici care activează în HORECA, pe litoral, pentru a pregăti, din timp, sezonul estival 2023, la Marea Neagră.

La acestă reuniune, vor fi invitaţi şi primarii din judeţul Constanţa, pentru a discuta modul în care se vor aduce la conformitate şi spaţiile publice în care se desfăşoară activităţi vara la mare, astfel încât şi acestea să fie pregătite pentru a deservi consumatorul aflat în vacanţă, aşa cum prevede legea.

Vor urma apoi, pe rând, toate zonele montane, din România, cunoscute pentru turismul hibernal, precizează ANPC.