Horia Constantinescu, reacție după haosul de la telegondola Sinaia. Ce amenzi a aplicat ANPC

Românii s-au înghesuit în weekend, dar și la începutul săptămânii, la telegondola din Sinaia, blocată timp de câteva ore. Turiștii au fost exasperați din cauza acestei situații, iar Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) s-a sesizat. 

24 ian. 2023, 09:16
Horia Constantinescu, reacție după haosul de la telegondola Sinaia. Ce amenzi a aplicat ANPC

Instituția condusă de Horia Constantinescu a aplicat o amendă de 15.000 de lei în urma aglomerației de la telegondolă. Ore în șir, oamenii au stat la coadă ca să ajungă pe pârtie, a transmis ANPC într-un comunicat de presă.

Instalația care face legătura între Cota 1.400 și Cota 2.000 nu a funcționat timp de patru ore. Mai precis, în intervalul 08:00 dimineața – 11:55 au fost nevoiți oamenii să aștepte, cu tichetele în mână.

Practic, deși telegondola era defectă, administratorii pârtiei au continuat să vândă bilete. Aceștia au suspendat vânzarea de cartele la mijlocul zilei, după ce pasionații sporturilor de iarnă au început să protesteze și mai virulent.

În urma situației neplăcute, cei de la ANPC au făcut un control în zonă și au descoperit mai multe nereguli. În plus, cei de la Protecția Consumatorului au dispus măsura de „returnare a contravalorii serviciilor care nu au fost prestate consumatorilor, asigurând, de asemenea, coborârea în siguranță a turiștilor la baza din Sinaia, prin prelungirea programului de funcționare”.

La ora 13:30 au anunțat cei de la Gondola Sinaia că instalațiile funcționează la supracapacitate, dar și că a fost oprită vânzarea de bilete.

 

Șeful ANPC, poziție tranșantă și în privința produselor străine importate

 

Românii au consumat carne expirată de revelion, a avertizat la început de 2023 Horia Constantinescu. Șeful ANPC a oferit o reacție tranșantă pe marginea acestui subiect.

„Noi am găsit câteva firme olandeze pe etichetele aplicate produselor despre care vorbim. Distribuitori români sunt destul de mulți. Vom scoate în zilele următoare o listă a acestora pentru a putea verifica fiecare dintre loturile de produse cu aceleași deficiențe.

Vom discuta inclusiv cu colegii din structurile Autorității Sanitar Veterinare pentru că Regulamentul European 853 este obligatoriu la nivelul întregii comunități europene, nu este facultativ la noi în țară și obligatoriu la altele. La nivelul cantităților despre care noi avem informații sunt convins că sunt de ordinul zecilor pentru că piața de astfel de produse din America de Sud este foarte mare.

Am depistat că aceștia pun la comercializare în varianta proaspătă aceste produse refrigerate cam cu o lună înainte că ele să iasă din termenul de durabilitate minimală; sunt exportate către Olanda , unde sunt congelate – lucru total interzis de regulamentul despre care vă vorbeam – și repuse pe piață cu alte termene stabilite de către olandezi”, a transmis șeful ANPC, pentru România TV.