ANSVSA: Peste 6 tone de carne congelată, confiscate. Amenzi de 245.000 de lei

ANSVSA arată că inspectorii au descoperit ”mai multe loturi de carne congelată de vită, provenite din comerţ intracomunitar, care fuseseră importate în state membre UE din ţări terţe (Argentina, Uruguay, Brazilia, SUA) în stare refrigerată şi congelate în depozite frigorifice din UE, cu schimbarea termenului de valabilitate dat de producător”.

12 ian. 2023, 17:25
ANSVSA: Peste 6 tone de carne congelată, confiscate. Amenzi de 245.000 de lei

Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au confiscat peste 6 tone de carne de vită congelată, provenite din comerţul intracomunitar şi din import, în urma unui control desfăşurat în perioada 08 – 10.01.2023, în judeţene Ilfov, Bucureşti şi Giurgiu. Inspectorii au descoperit mai multe loturi de carne congelată de vită, provenite din comerţ intracomunitar, care fuseseră importate în state membre UE din ţări terţe (Argentina, Uruguay, Brazilia, SUA) în stare refrigerată şi congelate în depozite frigorifice din UE, cu schimbarea termenului de valabilitate dat de producător. Au fost aplicate 20 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 245.000 lei şi au fost reţinută cantitatea de 6.098 de kg carne de vită.

Un român s-a trezit cu o factură de 20.000 la telefon: ”Serviciile mi-au fost suspendate. Am vorbit de nenumărate ori cu diferiți angajați, iar de fiecare data aud alta procedură”

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, ”în perioada 08 – 10.01.2023, inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA),  împreună cu cei ai Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene Ilfov, Bucureşti şi Giurgiu, au efectuat o acţiune fulger de control, care a vizat comercializarea cărnii congelate, provenite din comerţul intracomunitar şi din import”.

”Obiectivele controlate au fost 29 depozite frigorifice autorizate pentru schimburi intracomunitare din judeţele Giurgiu, Ilfov şi Bucureşti. Principalul aspect urmărit a fost depistarea unor posibile practici ilegale, de congelare a cărnii pentru care producătorul a stabilit pe etichetă că se comercializează refrigerată, congelare care, uneori, se realizează chiar aproape de finalul perioadei de valabilitate. Această metodă, în contradicţie cu legislaţia, este utilizată pentru a prelungi perioada de valabilitate a produsului (se aplică o altă etichetă cu informaţii referitoare la carnea congelată, cu un alt termen de valabilitate) şi, deseori, pentru a ascunde modificările organoleptice ale cărnii”, precizează Autoritatea.

EXCLUSIV Petre Daea, după ce cantităţi importante de carne importată din Olanda au fost retrase de la consum: „Au congelat-o înainte să expire şi să intre în România”
Totodată, au fost verificate şi condiţiile de igienă, conformitatea documentelor însoţitoare, termenul de valabilitate, menţinerea regimului termic de păstrare, asigurarea trasabilităţii, etichetarea şi marcarea produselor.

ANSVSA arată că inspectorii au descoperit ”mai multe loturi de carne congelată de vită, provenite din comerţ intracomunitar, care fuseseră importate în state membre UE din ţări terţe (Argentina, Uruguay, Brazilia, SUA) în stare refrigerată şi congelate în depozite frigorifice din UE, cu schimbarea termenului de valabilitate dat de producător”.

”Principalele neconformităţi constatate au fost dubla etichetare a produselor (pe lângă eticheta producătorului s-a identificat şi o altă etichetă aplicată după schimbarea stării termice a produsului prin congelare) şi lipsa trasabilităţii produselor. Pentru neregulile constatate, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au aplicat 20 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 245.000 lei şi au reţinut oficial cantitatea de 6.098 de kg carne de vită. Ca urmare a rezultatelor acestei acţiuni, s-a dispus extinderea controalelor oficiale cu această tematică la nivel naţional”, se arată în comunicat.

România, umilită încă o dată de Olanda, după episodul Schengen! Românii au mâncat carne expirată de Sărbători. Horia Constantinescu (ANPC) va face plângere la Comisia Europeană: „Se pare că unele dintre regulamente nu sunt traduse în olandeză!”