Antonescu: Desecretizarea arhivei ‘Dunărea’ să nu se facă doar pe pagina despre Dan Voiculescu

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, şi-a exprimat speranţa că desecretizarea arhivei 'Dunărea' nu va viza doar 'paginile' despre fondatorul PC, Dan Voiculescu, transmite Agerpres.

18 nov. 2013, 21:12
Antonescu: Desecretizarea arhivei ‘Dunărea’ să nu se facă doar pe pagina despre Dan Voiculescu

‘Sper ca desecretizarea arhivelor Dunărea să nu se facă doar pentru paginile sau pentru colţul de pagină în care este activitatea lui Dan Voiculescu. Poate aflăm mai mult, ştiu şi eu. Mă gândesc că, dacă este vorba despre desecretizarea unor asemenea, să le spunem, instituţii ale securităţii comuniste, trebuie să găsim urmele mai multor oameni care activează încă în politica românească sau în viaţa publică românească’, a afirmat Antonescu, luni, la B1 TV.

El a adăugat că nu are ‘doza de ipocrizie’ încât să considere că doar ce a prezentat, la un moment dat, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a însemnat ‘influenţa fostei securităţi asupra vieţii politice din România până în ziua de azi’.

Cât priveşte existenţa unor discuţii privind o eventuală colaborare a lui cu fosta securitate, Antonescu a afirmat că acele lucruri l-au mâhnit foarte mult. Liderul liberal a adăugat că nu a avut ‘nicio intersecţie’ cu securitatea.

Pe 8 noiembrie, preşedintele Traian Băsescu susţinea că în şedinţa CSAT din 1 octombrie a iniţiat o hotărâre de desecretizare a ultimei părţi a arhivei ‘Dunărea Operativ’, însă solicitarea a fost respinsă de premierul Victor Ponta.

‘Am văzut solicitarea verişoarei domnului Voiculescu – cea care a fost turnată de turnătorul Voiculescu, când trăia în România – de desecretizare a arhivei ‘Dunărea Operativ’. Dânsa a transmis-o ieri, a făcut-o publică şi aş vrea să-i dau următoarele informaţii: în CSAT din data 1 octombrie, am iniţiat o hotărâre a CSAT de desecretizare a ultimei părţi a arhivei ‘Dunărea’, aşa-numita ‘Dunărea Operativ’. Solicitarea a fost respinsă ca urmare a poziţiei domnului prim-ministru, care n-a fost de acord, deşi arhivele fostei securităţi vizează perioada până la Revoluţie, nu după Revoluţie’, a declarat Băsescu, într-o conferinţă la Palatul Cotroceni.

El a adăugat că a încercat ulterior să obţină semnăturile membrilor CSAT pe varianta în care un proiect de hotărâre se transmite miniştrilor membri ai CSAT.

‘Serviciile secrete au semnat-o, primul-ministru n-a vrut s-o semneze şi, implicit, nici ceilalţi miniştri. Ca atare, pe data de 30 octombrie, am transmis o adresă SIE şi CNSAS. Primului, să treacă la predarea arhivei ‘Dunărea Operativ’, iar CNSAS-ului informaţia că poate începe să preia arhiva ‘Dunărea Operativ’. Am fost informat astăzi de SIE că sunt gata să înceapă predarea. Sper, săptămâna viitoare, acest proces să fie declanşat pentru a închide definitiv şi ultima rămăşiţă de arhive ale fostei securităţi. Acum, n-aş vrea să creăm aşteptări. ‘Dunărea’ nu este ‘Crescent’. Arhivele ‘Crescent’ nu sunt în România’, a completat preşedintele.


VEZI SI:

Crin Antonescu: Declaraţia lui Voiculescu privind o apropiere între PNL şi Băsescu este profund NERUŞINATĂ