Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, vine la Bucureşti pentru întâlnirea cu miniştrii de Externe ai statelor NATO

Secretarul de stat Antony J. Blinken va veni la București în perioada 28-30 noiembrie, unde va participa la reuniunea miniștrilor de externe ai NATO, potrivit Departamentului de Stat.

26 nov. 2022, 14:24
Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, vine la Bucureşti pentru întâlnirea cu miniştrii de Externe ai statelor NATO

Reuniunea miniștrilor de externe ai NATO pentru care Blinken vine la Bucureşti se va axa pe războiul Rusiei împotriva Ucrainei, pe implementarea noului Concept strategic al NATO, inclusiv pe provocările din partea Republicii Populare Chineze, pe securitatea energetică, pe protecția infrastructurilor critice și pe eforturile NATO de dezvoltare a capacităților și de consolidare a rezilienței în Bosnia și Herțegovina, Georgia și Moldova.

În timpul vizitei la București, secretarul Blinken și prim-ministrul român Nicolae Ciucă vor vizita expoziția – We the People – 25 de ani de parteneriat strategic – care celebrează momentele cheie ale parteneriatului dintre SUA și România începând cu 1997.

Secretarul Blinken va avea întâlniri separate cu președintele României, Klaus Iohannis, cu ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și va participa la un dineu de lucru cu ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba.

Fostul ministru al Afacerilor Externe Adrian Cioroianu consideră că apropiata reuniune a şefilor diplomaţiilor din ţările membre NATO reprezintă cel mai important eveniment al ultimilor ani, întâlnirea oferind prilejul pentru o nouă confirmare a poziţiei României, a stabilităţii şi predictibilităţii diplomaţiei româneşti.

Citeşte şi: Volodimir Zelenski, avertisment de ultimă oră: ”Agresiunea Rusiei este îndreptată împotriva întregii Europe”

„Este, probabil, cel mai important eveniment de ani buni încoace şi prezenţa miniştrilor de externe şi subiectele care vor fi discutate, fără îndoială, că au directă legătură şi cu situaţia de criză din Ucraina, în urma agresiunii Rusiei. Cred că rolul României este accentuat şi de poziţia acesteia ca vecin care a sprijinit sancţiunile lumii occidentale împotriva Rusiei, ca ţară care a sprijinit Ucraina în primul rând, inclusiv prin numărul mare de refugiaţi pe care l-a preluat.

Cred că vor fi discuţii de substanţă şi o bună ocazie pentru aliaţi de a-şi armoniza poziţiile, mai ales că, practic, fiecare zi aduce ceva nou. Am văzut în criza aceasta de la rachete căzute pe teritoriul unor ţări terţe până la diverse incidente de protocol, cum a fost cel prin care a trecut premierul polonez sau fularul premierului Orban”, a declarat Adrian Cioroianu pentru Agerpres.

Citeşte şi: Gabriela Firea, cel mai bine cotată într-un sondaj pentru Primăria Capitalei. PNL l-a testat pe Ilie Bolojan