Antreprenorul american care l-a înfruntat pe Putin chiar în Rusia avertizează România: „Scopul lui Putin e să termine cu Ucraina şi să treacă mai departe, la România de pildă”

Americanul Bill Browder, fondator și director executiv al fondului Hermitage Capital Management, este considerat unul dintre cei mai importanţi contestatari şi chiar adversari ai lui Vladimir Putin.

23 mart. 2022, 18:42
Antreprenorul american care l-a înfruntat pe Putin chiar în Rusia avertizează România: „Scopul lui Putin e să termine cu Ucraina şi să treacă mai departe, la România de pildă”

Bill Browder l-a înfruntat pe Putin chiar în Rusia, unde a fost cel mai important investitor străin în Rusia până în 2005, când viza i-a fost anulată din cauza campaniei sale împotriva corupției și a devalizărilor practicate de oligarhi.

Serghei Magnițki, unul dintre avocații magnatului american, a fost ucis după un an petrecut în detenție, după ce în anul 2008 fusese arestat abuziv.

Bill Browder a militat, din acel moment, pentru tragerea la răspundere a celor responsabili de această crimă. Ca urmare a demersurilor sale, Congresul SUA a votat în 2012 Legea Magnițki, prin care au fost impuse sancțiuni împotriva oficialilor implicați în acest caz.

Citeşte şi: Lunetistul canadian Wali dezminte informaţia potrivit căreia ar fi murit în războiul din Ucraina: „Nici măcar o zgârietură nu am!”

Confruntarea sa cu Vladimir Putin a povestit-o în cartea „Cum am devenit inamicul numărul unu al lui Putin”.

Într-un interviu pentru Spotmedia, Bill Browder a vorbit despre războiul din Ucraina şi măsurile pe care NATO, inclusiv România, ar trebui să le ia împotriva Rusiei.

Ucrainenii, președintele Zelenski, cer cu insistență închiderea spațiului aerian. Sunt refuzați. De ce nu este posibilă cererea Ucrainei?

„Eu cred că se poate și că asta este o eroare politică majoră a Vestului.

Putin înțelege doar când este constrâns cu forța, nu înțelege retorica, nu negociază, la el diplomația nu funcționează. Doar dacă ajungem în situația în care avioanele de vânătoare îi sunt doborâte în zbor, abia atunci ucrainenii nu vor mai fi masacrați. Ofensiva lui terestră clar nu merge, trebuie să-i oprim ofensiva aeriană.

Vedem clar cum atacurile aeriene nu țintesc obiective militare, ci pe civilii ucraineni, este de datoria noastră de ființe umane să impunem zona de interdicție aeriană.

Despre ideea asta ca Putin ar intra în război cu noi, ei bine oricum va intra în război împotriva noastră. Ar trebui să nu ne mai purtăm cu mănuși și să nu mai batem câmpii și să impunem acum o zonă de “no-fly” deasupra Ucrainei.”

Purtătorul de cuvânt al lui Putin a refuzat să înlăture posibilitatea Moscovei de a folosi arme nucleare.

„Putin va folosi fără să se gândească de două ori orice arme are la dispoziție și despre care crede că-i vor aduce un beneficiu.

Nu doar acum, oricând va fi dispus să facă un astfel de lucru. Trebuie să înțelegem bine, ăsta e omul și noi trebuie să fim mult mai duri în relația cu el.

Doar când spune un lucru de genul ăsta ar trebui să fie suficient ca să încetăm să mai cumpărăm vreo picătură de petrol de la el, și asta imediat. Orice bancă de-a lui care încă mai e în SWIFT trebuie deconectată astăzi, orice oligarh care încă nu a fost sancționat trebuie să fie sancționat astăzi, nu mâine.

Doar faptul că a menționat că se gândește la armele nucleare ar trebui să îi aducă cele mai draconice sancțiuni pe care le-a văzut vreodată o țară.”

Ce urmează pentru Ucraina? Care e planul lui Putin acum? I-a reușit ceva din planul inițial?

„Scopul lui este să termine cu Ucraina și apoi va trece mai departe, la România, de pildă, și să vadă dacă America va fi dispusă să se bată cu Rusia pentru România. Acesta este planul lui. Așa că România ar trebui să susțină chiar acum o zonă de excludere aeriană, pentru ca Putin să nu apuce să ajungă la voi.”, a spus Bill Browder.

Citeşte şi: Criza din Ucraina ia amploare: „Acesta nu este un război, este un genocid”. Care sunt scenariile