IANUARIE aduce SCHIMBĂRI IMPORTANTE: majorarea salariilor şi pensiilor, dar şi a amenzilor

De la 1 ianuarie 2015, bugetarii primesc mai mulţi bani la salariu, pensiile vor fi majorate, alocaţiile copiilor proveniţi din familii defavorizate vor creşte. Mai mult, curentul electric și gazele nu se vor scumpi. În schimb, majorarea salariului minim brut de la 1 ianuarie va creşte şi punctul amenzilor de circulaţie. Cardul de sănătate devine obligatoriu de la 1 februarie. 
Romania TV
01 ian. 2015, 07:14
IANUARIE aduce SCHIMBĂRI IMPORTANTE: majorarea salariilor şi pensiilor, dar şi a amenzilor

Salariul minim brut pe economie va creşte de la 1 ianuarie 2015 de la 900 lei la 975 lei. Tot din prima zi a lui 2015, venitul minim garantat va creşte de la 350 lei la 400 lei, iar pensiile vor fi indexate cu 5%.

Astfel, din cele 5,4 milioane de pensii care vor fi majorate, 4,87 milioane vor fi indexate cu 5%, iar 482.000 de pensionari vor primi 50 de lei în plus, potrivit datelor furnizate de guvernul României.

Alocaţia copiilor din familiile cu venituri reduse se va dubla, de la 200 lei la 400 de lei.

Indemnizaţia persoanelor cu dizabilităţi va fi majorată cu 16 la sută, începând cu ianuarie 2015.

O altă veste bună pentru români este că taxele şi impozitele locale pentru persoanele fizice nu vor creşte în 2015, a asigurat premierul Victor Ponta.

Tot de la 1 ianuarie 2015, taxa pe valoare adăugată (TVA) va scădea de la 24% la 9% pentru pachetele turistice all-inclusive, iar taxa pe construcţii speciale va scădea de la 1,5% la 1%

AMENZILE DE CIRCULAŢIE CRESC DE LA 1 IANUARIE

Şoferii indisciplinaţi în trafic vor scoate mai mulţi bani din buzunar pentru plata amenzilor, de la 1 ianuarie 2015. Codul Rutier stabileşte că amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate. Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie. Cum salariul minim brut pe economie va ajunge la 975 lei, şi punctul de amendă va creşte de la 90 de lei la 97,5 lei.

Potrivit Codului rutier, clasele de sancţiuni sunt următoarele: clasa I: 2 sau 3 puncte-amendă; clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amendă; clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amendă; clasa a IV-a: de la 9 la 20 puncte-amendă; clasa a V-a: de la 21 la 100 puncte-amendă.

Citeşte şi: CAUCIUCURI DE IARNĂ. Când sunt obligatorii anvelopele de iarnă şi ce amenzi rişti pentru lipsa lor

Printre faptele care se sancţionează cu amenzi din clasa I se numără manevrele de schimbare a direcţiei de mers făcute fără respectarea obligaţiei de semnalizare, conducerea unui vehicul avariat peste termenul de 30 de zile de la momentul eliberării documentului prin care s-a constatat avaria sau lăsarea liberă a volanului, ghidonului ori manetei de comandă a vehiculului în timpul conducerii. De asemenea, cu 195 sau 292,5 lei se mai amendează şi nerespectarea semnificaţiei culorii galbene a semaforului.

Amenzile din clasa a II-a de sancţiuni sunt date, printre altele, pentru nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor şi marcajelor de obligare, nerespectarea regulilor de utilizare a mijloacelor de avertizare sonoră sau conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni/caracteristici decît cele trecute în certificatul de înmatriculare/înregistrare ori care sunt uzate peste limita admisă.

Totodată, în anumite situaţii, pe lângă amenzile de 390 sau 487,5 lei, şoferilor li se mai poate suspendă dreptul de a conduce pentru 30 de zile. Printre aceste cazuri se numără: depăşirea coloanelor de vehicule oprite la semafor (la culoarea roşie) sau la trecerile la nivel cu calea ferată; neacordarea priorităţii de trecere pietonilor care traversează drumul în mod regulamentar; neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor care au acest drept; nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului; nerespectarea regulilor privind depăşirea.

Transportul de persoane fără autorizaţie de taxi, INTERZIS. Amenzile ajung până la 5000 de lei

Printre faptele pentru care se dau amenzi din clasa a III-a de sancţiuni se numără conducerea unui autovehicul cu un permis auto expirat, nepastrarea distanţei laterale suficiente faţă de vehiculele care circulă din sensul opus sau circulaţia cu un autovehicul care are defecţiuni la sistemul de iluminare/avertizare sonoră ori cînd acestea lipsesc.

Citeşte mai mult despre amenzile prevăzute în CODUL RUTIER aici


CARDUL DE SĂNĂTATE DEVINE OBLIGATORIU DE LA 1 FEBRUARIE

De la 1 februarie 2015, de fiecare dată când vor solicita servicii medicale asigurate de CNAS, pacienții le vor primi doar în baza cardulului, atât la medicul de familie cât și la orice alt cabinet, spital sau farmacie. Pe măsura prezentării la consultații, pacienții posesori de card trebuie să îl aibă obligatoriu la ei, ocazie cu care va fi activat. De asemenea, pacientii vor trebui să-și știe codul PIN ales, altfel cardul de asigurat se poate bloca.

Cardul de asigurat are rolul de a valida consultațiile, internările, eliberarea de medicamente compensate și toate serviciile medicale și farmaceutice din întregul sistem medical care are contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), cabinete medicină de familie, ambulatoriu de specialitate, laboratoare, explorări imagistice, spitale, farmacii etc.

Copiii nu au card, iar medicii vor folosi cardul părinților. Gravidele care nu plătesc contribuțiile de sănătate vor fi asigurate doar pe perioada sarcinii.

 

Averile a mii de români bogaţi intră în vizorul Fiscului din 2015

Fiscul va verifica încă 4.600 de persoane cu averi însemnate, începând de la 1 ianuarie, când vor fi create alte 7 servicii teritoriale, în afara celei care funcţionează acum în Bucureşti, pentru controlul persoanelor cu venituri mari.  Vor lucra peste 180 de specialişti care au trecut proba integrităţii şi care vor fi repartizaţi în teritoriu în funcţie de eşantionarea persoanelor cu averi.

Până în prezent, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a verificat 30 de persoane cu averi mari, de peste 25 milioane de euro. Dintre acestea, 11 nu au putut justifica complet veniturile. 

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Un gigant din Ungaria dă o nouă lovitură puternică pe piața din România. Va dezvolta o super afacere, în județul unde vor să se mute foarte mulți români
Capital.ro
Băsescu, demascat. Pe cine conducea fostul președinte din culise: Să nu ne mai alintăm, el era șeful...
Playtech.ro
Se schimbă SGR. Ce se întâmplă cu ambalajele din mediul rural, Ministrul Mediului a făcut anunţul
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Alertă maximă de la Google. Mare grijă când faci asta
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa care se introduce în România. Ordin de marți, 6 Mai. Se vor plăti câte 10 lei de fiecare dată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Diaspora are alți favoriți la prezidențiale. Ce scor surprinzător face Crin Antonescu în străinătate
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare