Anularea deciziei de insolvenţă poate duce la blocajul financiar al CEH

Sindicatul "Muntele", reprezentativ în cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), se teme de un blocaj financiar al societății în condițiile în care Curtea de Apel Alba Iulia a desființat marți sentința de instituire a stării de insolvență pentru companie și a dispus rejudecarea dosarului la Tribunalul Hunedoara.

03 mai 2016, 18:03
Anularea deciziei de insolvenţă poate duce la blocajul financiar al CEH

Conducerea sindicatului a acuzat marți administrația CEH că s-a grăbit atunci când a decis să ceară insolvența complexului, fără să ia în calcul toate efectele ce ar putea să apară ca urmare a acestui demers.

„Situația este îngrijorătoare. Consiliul de Administrație al CEH a făcut o analiză insuficientă atunci când a cerut insolvența. Există riscul de blocaj financiar. Guvernul trebuie să găsească o soluție rapidă pentru ca societatea să nu ajungă în incapacitate de plată”, a declarat marți, pentru AGERPRES, vicepreședintele Sindicatului „Muntele”, Cristian Iștoc.

Potrivit acestuia, sentința Curții de Apel Alba Iulia readuce CEH în situația în care se afla înainte de declararea stării de insolvență și toate deciziile luate de administratorul special provizoriu vor fi anulate.

În opinia liderului sindical, există riscul ca situația financiară a CEH să se deterioreze brusc și de aceea este necesară implicarea statului, ca acționar majoritar al complexului, în impiedicarea falimentului societății.

Curtea de Apel (CA) Alba Iulia a admis marți apelul formulat de Sindicatul „Noroc Bun” Petroșani împotriva sentinței prin care Tribunalul Hunedoara a admis, în 7 ianuarie, cererea de intrare în insolvență a Complexului Energetic Hunedoara (CEH), aceasta fiind anulată și cauza trimisă spre rejudecare la instanța de fond. Decizia este definitivă.

Practic, prin decizia CA Alba Iulia, intrarea în insolvență a CEH a fost anulată, cererea de deschidere a procedurii insolvenței urmând să fie reanalizată.

În cadrul CEH lucrează circa 6.300 de angajați la termocentralele Mintia și Paroșeni, precum și la minele de cărbune Lonea, Livezeni, Lupeni și Vulcan din Valea Jiului.

CEH are datorii totale de 1,5 miliarde de lei, din care 1,2 miliarde de lei către Ministerul Finanțelor Publice.

Citeşte şi Cererea de intrare în insolvenţă a CEH, anulată şi rejudecată