Anunț de ultimă oră pentru beneficiarii de pensii de urmaș. Ce trebuie să facă aceștia pentru a mai primi banii

Casele județene de pensii trag un semnal de alarmă pentru toți beneficiarii de pensie de urmaș. Pentru a beneficia în continuare de acest drept, aceștia trebuie să depună un document până la 25 septembrie. În caz contrar, banii se pierd definitiv.

04 sept. 2023, 14:54
Anunț de ultimă oră pentru beneficiarii de pensii de urmaș. Ce trebuie să facă aceștia pentru a mai primi banii
Anunț de ultimă oră pentru beneficiarii de pensii de urmaș. Ce trebuie să facă aceștia pentru a mai primi banii

Casele județene de pensii au transmis o atenționare pentru toți beneficiarii de pensie de urmaș. Aceștia trebuie să depună o cerere specială până la 25 septembie pentru a se mai putea bucura de acest drept. Potrivit Casei de Pensii, copiii care beneficiază de pensia de urmaș trebuie să facă dovada continuării studiilor. În caz contrar, plata pensiei se suspendă începând cu data de 1 octombrie.

Citește și: Modificări majore la calcularea pensiilor în noua lege. Cum se va calcula punctul de pensie

Ce se întâmplă cu pensiile de urmaș

Așadar, persoanele care vor să mai beneficieze de pensia de urmaș trebuie să dovedească faptul că își continuă studiile, având în vedere că nu lucrează, dar primesc o sumă de bani lunar. Aceste reguli sunt valabile atât pentru copiii de peste 16 ani, cât și pentru cei de până în 26 de ani.

„Conform prevederilor art. 84 lit. b) din Legea nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, copiii au dreptul la pensie de urmaş dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani. Potrivit prevederilor art. 114 alin. (2) din Legea 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, în situaţia copilului, beneficiar al unei pensii de urmaş, în condiţiile prevăzute la art. 84 lit. b), care nu face dovada continuării studiilor, plata pensiei se suspendă începând cu data de 1 octombrie a anului în curs. Având în vedere prevederile legale, ca regulă generală, copiii urmași în vârstă de peste 16 ani, au obligația să prezinte adeverința din care să rezulte că în anul școlar în curs, urmează o formă de învățământ organizată potrivit legii. Data scadentă de depunere a adeverinței este 25 septembrie a anului în curs. În cazul nedepunerii adeverinței menționate, pensia de urmaș aferentă lunii octombrie a anului în curs se reține de la plată potrivit procedurii”, au transmis reprezentanții Casei de Pensii Alba.

Studenții în vârstă de până la 26 de ani trebuie să depună, tot până la 25 septembrie, o declarației pe propria răspundere care să ateste continuarea studiilor în anul universitar 2023-2024. Ulterior, până la 25 octombrie, aceștia trebuie să se prezinte la Casei de Pensii cu adeverința din care să rezulte că în anul universitar în curs urmează o formă de învățământ superior.

„Totodată, menţionăm că, întrucât anul universitar începe cu 1 octombrie și, în consecință, studenții urmași, în vârstă de până la 26 ani, sunt în imposibilitatea prezentării până la data de 25 septembrie a dovezii privind continuarea studiilor, într-o primă fază, aceștia au obligația ca până la data menționată (25 septembrie) să depună la sediul caselor teritoriale de pensii o declarație pe propria răspundere în acest sens. În cazul nedepunerii declarației pe propria răspundere în sensul continuării studiilor, până la data de 25 septembrie, pensia de urmaș aferentă lunii octombrie va fi reținută de la plată, potrivit procedurii. De asemenea, facem precizarea că studenții urmași care au depus declaraţia pe propria răspundere au obligația ca până la data de 25 octombrie a anului în curs să prezinte caselor teritoriale de pensii adeverința în original din care să rezulte că în anul universitar în curs, urmează o formă de învățământ superior, organizată potrivit legii. În situația neprezentării adeverinței prin care se face dovada continuării studiilor, într-una din formele menţionate până la data de 25 octombrie a anului în curs, pensia de urmaș aferentă lunii noiembrie va fi reținută de la plată, potrivit procedurii”, au mai adăugat reprezentanții instituției.

Citește și: Decizie oficială. Românii pot ieşi mai repede la pensie contracost. Până când se poate cumpăra vechime în muncă