Anunţ important despre Delta Văcăreşti. Primăria Capitalei vrea să administreze zona

În luna aprilie vor fi organizate acțiuni de salubrizare a Deltei Văcărești și a Pădurii Băneasa, a anunțat, joi, primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava. Primăria Capitalei dorește să candideze pentru a prelua, alături de o serie de ONG-uri, administrarea Deltei Văcărești, după ce va intra în vigoare o hotărâre de guvern în baza căreia această zonă va deveni parc natural protejat.

24 mart. 2016, 14:45
Anunţ important despre Delta Văcăreşti. Primăria Capitalei vrea să administreze zona

„Luna aprilie vrem să o declarăm luna curățeniei. O să avem acțiuni de salubrizare a ceea ce înseamnă Delta Văcărești, care în momentul acesta s-a transformat — cel puțin la margine — în zonă de deșeuri ilegale. Dorim să salubrizăm, să ecologizăm Pădurea Băneasa”, a spus edilul la finalul unei întâlniri cu ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer.

Purtătorul de cuvânt al PMB, Alexandru Ichim, a menționat că Municipalitatea a propus identificarea unei soluții de administrare comună a zonei Pădurea Băneasa, astfel încât aceasta să devină o rezervație naturală.

„Vrem să menținem statutul de pădure, numai că în momentul de față zona este lipsită cumva de reglementări în privința siguranței celor care o vizitează. A devenit o zonă tradițională în București pentru promenade, pentru mersul cu bicicleta. În paralel, în Pădurea Băneasa există un habitat natural al unor animale sălbatice. Aproape săptămânal există incidente în trafic provocate de aceste animale. Trebuie să identificăm o soluție astfel încât pădurea să devină o rezervație naturală destinată până la urmă bucureștenilor. O zonă bine reglementată, în care să fie curățate aleile asfaltate din Pădurea Băneasa și să fie redate traficului de biciclete. (…) Să se găsească o formulă de colaborare instituțională între PMB și Romsilva sau altă structură din subordinea Ministerului Mediului pentru a administra această zonă”, a mai spus el.

În ce privește acțiunea de salubrizare, el a menționat că pentru Pădurea Băneasa se poate realiza un protocol instituțional între Primărie și Romsilva, iar pentru Lacul Văcărești — între Primărie și Compania Apele Române.

Citeşte şi: APNV: Amânarea instituirii regimului de protecţie naturală a Deltei Văcăreşti poate avea consecinţe negative

PMB dorește să candideze pentru a prelua în administrare Delta Văcărești, alături de ONG-uri

Primăria Capitalei dorește să candideze pentru a prelua, alături de o serie de ONG-uri, administrarea Deltei Văcărești, după ce va intra în vigoare o hotărâre de guvern în baza căreia această zonă va deveni parc natural protejat, a anunțat, joi, primarul general interimar, Răzvan Sava, în urma unei discuții cu ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer.

„E pe ultima sută de metri, deja s-a semnat de către ministrul Mediului hotărârea de guvern, urmează să se respecte ceilalți pași, astfel încât să încercăm, municipalitatea București, împreună cu ONG-uri, să preluăm în administrare această zonă. Ne dorim și am putea să o facem foarte bine”, a declarat Sava, potrivit Agerpres.

Ministrul Mediului a adăugat că a fost finalizată HG prin care această zonă ar urma să fie declarată parc natural.

„Ministerul Mediului a încheiat această hotărâre de guvern, am semnat-o săptămâna trecută și este acum în avizare interministerială, cu șapte ministere. De îndată ce toate aceste avize vor fi luate, probabil în doar câteva săptămâni, va intra pe agenda de lucru a Guvernului și atunci când va fi aprobată, practic, Parcul natural Văcărești se poate declara în mod oficial”, a spus ministrul.

Ministrul a menționat că, ulterior, va exista o licitație deschisă pentru atribuirea managementului acestei zone.

„Parcul natural va fi o arie protejată și, conform OUG 57, care reglementează regimul ariilor protejate, există o procedură. (…) Se va licita cine va fi administratorul acestui parc, pentru că aceia care o vor prelua în administrare vor trebui să facă un plan de management, un plan de zonare și ei sunt cei care vor trebui să găsească și resursele financiare pentru a administra această zonă”, a precizat Cristiana Pașc  a Palmer.

Ea a adăugat că prin realizarea unui astfel de proiect Bucureștiul are șansa să devină „o capitală europeană mai verde, mai modernă”, zona parcului Văcărești fiind unică în Europa.

„Sigur, există la Londra un fel de Wetland, dar nu este de aceeași dimensiune și cu aceeași valoare a biodiversității pe care o avem aici. Dacă amenajarea acestui loc se va face pe principii ecologice, de economie verde, Bucureștiul s-ar putea mândri în Europa ca fiind o capitală care are o zonă verde, nu doar de agrement, ci agrement îmbinat cu protecție, știință, educație”, a mai spus ea.