Anunț important despre e-Factura. Ministerul Finanțelor, despre îmbunătățirea sistemului, începând din luna martie: „Lucrăm la o aplicație simplificată”

Ministerul de Finanțe a anunțat îmbunătățirea sistemului e-Factura. Ce se întâmplă din luna martie. Anunț important pentru milioane de români!

21 feb. 2024, 19:43
Anunț important despre e-Factura. Ministerul Finanțelor, despre îmbunătățirea sistemului, începând din luna martie: „Lucrăm la o aplicație simplificată”
Anunț important despre sistemul RO e-Factura

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Finanțe, sistemul e-Factura urmează să fie îmbunătățit, începând din luna martie 2024.

„Un aspect important semnalat de contribuabili a fost imposibilitatea accesării sistemului în situațiile în care au loc lucrări de mentenanță la nivelul Spațiului Privat Virtual. În acest sens, utilizarea e-Factura se poate face acum direct de pe site-ul ANAF (trebuie însă ca utilizatorul să aibă cont în SPV, unde s-a înregistrat în baza certificatului digital)”, anunță comunicatul de presă.

Citește și: Sistemul e-Factura dă rateu după rateu! Anunț de ultimă oră din partea ANRE și ANAF

„Fiecare discuție și fiecare îmbunătățire adoptată au ținut cont de nevoile semnalate de contribuabili. Avem deja o serie importantă de actualizări, din care reamintesc: A fost introdusă și funcția de autofacturare, platforma nu mai poate înregistra aceeași factură de mai multe ori, a fost introdusă filtrarea pe criterii specifice, descărcarea facturilor se poate face direct în PDF, a fost rezolvată problema zecimalelor și lista continuă.

Acum lucrăm la o aplicație simplificată pentru firmele mici care nu au un volum mare de facturi, pe care o vom lansa la începutul lunii martie. Am spus de la bun început că sistemul este unul perfectibil și cã ne-am angajat să fim flexibili și receptivi la feedback, iar toate aceste modificări demonstrează această deschidere de a face implementarea cât mai accesibilă”, a explicat ministrul Marcel Boloș.

Citește și: Înşelătorie în numele ANAF prin e-Factura. Avertismentul ANAF

De la 1 ianuarie 2024, aproximativ 40 de milioane de facturi au fost înregistrare în sistemul e-Factura, în valoare totală de 397 de miliarde de lei.

Termenul limită pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrările de bunuri și prestările de servicii care au locul livrării sau prestării în România, în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrăroare de la data limită prevăzută pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Codul Fiscal.

În perioada 1 ianuarie – 31 martie 2024, nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura nu se sancționează.