Anunţ-şoc al CIO. O sportivă care reprezintă România rămâne fără medalia câştigată la Olimpiadă

Comitetul Internaţional Olimpic a oficializat luni o nouă listă de 12 sportivi descalificaţi pentru dopaj de la Jocurile Olimpice de la Londra 2012. Şapte dintre aceştia sunt medaliaţi la competiţia amintită, între care rusoaica Iulia Zaripova, care va fi deposedată de aurul câştigat la 3.000 metri obstacole.

RomaniaTV.net
21 nov. 2016, 19:21
Anunţ-şoc al CIO. O sportivă care reprezintă România rămâne fără medalia câştigată la Olimpiadă

Din cele 12 cazuri anunţate luni, trei sunt din atletism. CIO a confirmat descalificarea Iuliei Zaripova, depistată pozitiv cu  turanibol, care este un steroid. Ceilalţi doi atleţi sunt ucraineanul Oleksandr Drygol (aruncarea ciocanului) şi ucraineanca Margaryta Tverdokhlib (săritura în lungime), însă niciunul dintre aceştia nu a prins finala în disciplina în care a concurat acum patru ani, la JO de la Londra.

Celelalte nouă cazuri sunt toate din haltere, şase dintre sportivii depsitaţi pozitiv fiind chiar medaliaţi la JO 2012: moldoveanca Cristina Iovu (bronz la 53 kg), rusoaica Natalia Zabolotnaya (argint la 75 kg), armeana Hripsime Khurshudyan şi bielorusa Irina Kulesha, ambele bronz la 75 kg, rusul Alexandr Ivanov (argint la 94 kg) şi moldoveanul Anatoli Cîrîcu (bronz la 94 kg).

Aceste noi descalificări vin ca urmare a unor noi analize făcute eşantioanelor prelevate în timpul JO de la Londra. Numele sportivilor cărora le vor reveni medaliile, în urma acestor descalificări, nu a fost încă anunţat de CIO.

În total, CIO a reanalizat 1.243 eşantioane de la sportivi participanţi la JO 2008 şi JO 2012. Analiza s-a făcut prin noi metode ştiinţifice, dezvoltate în ultimii ani.

Cristina Iovu concurează pentru România din primăvara acestui an, iar în luna aprilie ea a devenit dublă campioană europeană.