Anunț teribil pentru SUA. Germania și Italia refuză să impună sancțiuni și Chinei, partener al Rusiei

Noi tensiuni între polii te putere: SUA cere insistent ca UE să respingă toate afacerile cu China și Rusia, dar europenii refuză. Este vorba chiar despre două state membre G7, Germania și Italia. 

11 mai 2023, 18:46
Anunț teribil pentru SUA. Germania și Italia refuză să impună sancțiuni și Chinei, partener al Rusiei

Germania și Italia se opun sancțiunilor contra companiilor din China, care colaborează cu Rusia.

Un reprezentant al Guvernului de la Berlin a contestat, sub protecţia anonimatului, noile propuneri de sancţionare a firmelor chineze şi a criticat modul în care Statele Unite solicită sancţiuni extrateritoriale, informează publicaţia germană Handelsblatt. Astfel, Guvernul Germaniei a transmis Comisiei Europene că nu este de acord cu sancţionarea companiilor chineze, pe fondul invaziei din Ucraina.

 

Uniunea Europeană, pusă din nou să aleagă. EST sau VEST?

 

Și de această dată, UE se află la mijloc. Șefii de la Beijing au anunțat că la nevoie, vor trece la acțiuni „determinante”, dacă UE va impune sancțiuni companiilor chineze, în cadrul măsurilor aplicate împotriva Rusiei. „Acest lucru este foarte periculos. Cerem Uniunii Europene să nu pornească pe acest drum fals. În caz contrar, China va trece la măsuri determinante” pentru a-şi proteja drepturile şi interesele legitime, a declarat luni Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, citat de publicaţia Die Welt.

De curând, Comisia Europeană a propus Consiliului Uniunii Europene un nou set de sancţiuni împotriva Rusiei, în scopul limitării aprovizionării industriei militare. Astfel, sunt vizate inclusiv companii chineze.

„Obiectivul este evitarea ca bunurile interzise exporturilor spre Rusia să ajungă să aprovizioneze complexul militar rus”, a declarat luni Eric Mamer, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene. Conform unor oficiali de la Bruxelles, propunerea Comisiei Europene vizează inclusiv opt companii chineze acuzate că ar reexporta spre Rusia produse sensibile ce pot fi utilizate în industria militară.