Anunţul medicului Adrian Marinescu: „Urmează o iarnă grea din punct de vedere medical”

Medicul Adrian Marinescu a declarat că așteaptă o iarnă grea din punct de vedere medical prima iarnă a pandemiei de coronavirus în România, dar și sezonul virozelor și al gripei, în condițiile în care țara noastră a avut două ierni consecutive cu epidemie de gripă. 

RomaniaTV.net
03 sept. 2020, 17:06
Anunţul medicului Adrian Marinescu: „Urmează o iarnă grea din punct de vedere medical”

Vaccinarea împotriva gripei, dar și găsirea unui echilibru și a unei modalități de a face lucrurile „în ceea ce eu numesc normalitate în condiții de pandemie” pot fi soluțiile, a afirmat Adrian Marinescu, medic aflat de peste o jumătate de an în prima linie COVID, ootrivit hotnews.ro

„Suntem în plină pandemie și este departe momentul când lucrurile se vor liniști. Din păcate, luna septembrie nu este chiar o lună liniștită, așa cum ne-am fi dorit. În contextul deschiderii școlilor, ne-am fi dorit ca lucrurile să fie mai echilibrate, iar transmiterea virusului în rândul populației mai redusă. Din păcate, pornim de la o realitate: de la faptul că avem nu numai în România, dar peste tot în lume, o situație destul de grea, care din păcate a continuat indiferent că a fost sezon cald sau nu, lucru mai mult decât ciudat, iar asta o spun toți specialiștii. Este clar că evoluția virusului este mai mult decât imprevizibilă”, spune medicul Adrian Marinescu.

Citeşte şi: Ministrul Sănătăţii, avertisment despre COVID-19. „Să ne obişnuim că trăim cu această pandemie un an jumătate, doi”

În ceea ce privește deschiderea școlilor pe 14 septembrie, după 6 luni de pauză cauzată de pandemie, Adrian Marinescu ține să puncteze două aspecte:

1. „Trebuie să pornim de la o realitate – ne așteaptă o perioadă lungă, de cel puțin 6 luni, dacă nu mai mult, o perioadă grea. Dacă școlile nu s-ar deschide, ar fi vorba despre o perioadă lungă, nu doar o lună-două.”

2. „Cu toții ar trebui să pornim de la ideea că cei mici trebuie să ajungă într-un mediu sigur. Aici nu vorbește numai medicul, vorbește și părintele. Băiatul meu de 11 ani va începe școala pe 14 septembrie, aici în București. Este clar să vreau în primul rând ca lucrurile să fie sigure.”

Citeşte şi: Nelu Tătaru le recomandă oamenilor să se vaccineze. „Să apreciem celelalte vaccinuri pe care le avem, dar nu le facem”

Primul lucru pe care Adrian Marinescu l-a învățat în cele peste 6 luni de când se află în prima linie COVID este că „e un virus mai mult decât imprevizibil: au fost lucuri logice care erau susținute de toată lumea și care nu s-au potrivit.”

„Acel scenariu pesimist poate fi îndulcit prin măsurile pe care le putem lua încă de acum pentru o iarnă grea din punct de vedere medical”, este sfatul lui Adrian Marinescu.

Concluzia medicului Adrian Marinescu este că: „Eu cred că trebuie să găsim varianta de mijloc, să facem lucrurile sigur, dar să le facem în ceea ce eu numesc normalitate în condiții de pandemie. Este altfel decât normalitatea pe care o știam, dar clar putem să facem ceea ce avem de făcut. Cam asta cred că ar trebui să fie ca o concluzie imediată.”