Apele devastează Rusia: 100.000 de persoane ar putea fi evacuate din cauza inundaţiilor

Peste 17.000 de persoane au fost evacuate din cauza inundaţiilor care au provocat pagube importante în Extremul Orient rus, o cifră care ar putea atinge 100.000, a declarat sâmbătă ministrul rus al Dezvoltării Regionale, Viktor, Işaev, citat de AFP.

RomaniaTV.net
18 aug. 2013, 15:04

Starea de catastrofă naturală a fost declarată în special în regiunile Amur şi Habarovsk, cele mai afectate de aceste inundaţii care durează de o lună şi în urma cărora preşedintele Vladimir Putin a făcut apel la forţele armate pentru a participa la operaţiunile de salvare.

Peste 17.000 de locuitori au fost deja evacuaţi din casele lor inundate şi, „în cel mai rău caz, până la 100.000 de persoane ar putea fi evacuate”, a declarat Işaev, care este şi reprezentantul Kremlinului în Extremul Orient, potrivit site-ului guvernului regional, informează Mediafax.

În prezent, a declarat la rândul său ministrul Situaţiilor de Urgenţă, Vladimir Pucikov, citat de agenţia Interfax, „121 de localităţi sunt inundate, peste 5.300 de case cu peste 32.500 de persoane” sunt afectate şi puţin peste jumătate dintre ele au fost evacuate până în prezent.

În cursul unei videoconferinţe cu liderii regiunilor afectate, Putin a declarat, potrivit agenţiilor ruse, că „cel mai important este să se evite victimele”, adăugând că mai este mult de muncă.

„Sunt inundate teritorii importante, linii telefonice şi electrice, drumuri şi poduri au fost avariate în zeci de localităţi, pagubele sunt enorme”, a continuat el, cerându-le oficialilor acestor regiuni să îl informeze zilnic cu privire la evoluţia operaţiunilor.

„Situaţia este dificilă, dar este sub control”, a apreciat Putin, promiţându-le regiunilor sinistrate că toate infrastructurile avariate sau distruse vor fi reparate sau reconstruite în totalitate.

Premierul rus Dmitri Medvedev a declarat la rândul său că Guvernul a deblocat 3,2 miliarde de ruble (73 de milioane de euro) pentru regiunile sinistrate, potrivit Interfax.