Apelul disperat al unei asistente din Arad: Tremură carnea pe noi. E debandadă totală

O asistentă care lucrează în prima linie, cu pacienții suspecți de coronavirus, pe secția special amenajată în cadrul Spitalului TBC din Grădiște, Arad, a povestit haosul din spital în plină pandemie de coronavirus.

RomaniaTV.net
28 mart. 2020, 11:27
Apelul disperat al unei asistente din Arad: Tremură carnea pe noi. E debandadă totală

Femeia a povestit pentru specialarad.ro, cum personalul din spital este panicat, se teme de lipsa de organizare și de lipsa respectării unui tratament corespunzător. Asistentă, alături de colegele sale, se simt ”carne de consum” trimisă să se ocupe de pacienții suspecți fără să aibă echipament medical corespunzător.

Citește și: Strigătul în lacrimi al unei femei de 71 de ani confirmate cu coronavirus: „Mai bine stăteam să mor acasă”

Potrivit asistentei, pacienții sunt tratați cu medicamentație pentru pneumonie, cu antibiotice, în loc de antivirale. Mai mult decât atât, în momentul în care asistentele au declarat că nu vor să fie expuse fără echipament de protecție, acestea au fost amenințate cu demisia. În spital, medicii sunt cei care au prioritate la echipamentele de protecție, cu toate că vizitează pacienții mult mai rar decât asistentele.

Asistenta susține că teama a intrat în toate cadrele medicale, deoarece materialele nu sunt suficiente și oricine ar putea contacta virusul.

”Problema e că deja ne căpiem toate! Frica este maximă. Vin acasă, la copii, la familie. Materialele nu sunt suficiente. Degeaba intru eu costumată, dar colega mea dacă nu intră costumată… Nu contează că e infirmieră, femeie de servici, portar sau ce ar fi, intră în contact cu coronavirusul. Eu mă pot infecta de la ei” , a povestit aceasta.

Mai mult decât atât, conform asistentei, în spital este dezorganizare. Pacienții sunt duși fără izoletă, plimbați cu lipftul și încuiați în cameră pentru a nu fugi.

”Pe lângă asta, e o debandadă totală! E o dezorganizare totală! Nu se respectă circuitele de intrare. Pacienții sunt duși fără izoletă, plimbați în spital de la lift, pe toate holurile, săracii. La unii li se ia bagajul din mână, alții își duc singuri bagajul. Sunt încuiați cu cheia. Am înțeles, pentru că altfel fug… Dar sunt vizitați de foarte puține ori, de două ori tratamentul dat de asistentă, iar doctorul o dată. Asta e foarte deranjant. În total sunt patru doctori, intră o dată pe zi, unul, în ailtaltă zi celălalt, în alta celălalt, iar în a patra celălalt. Mă refer la pneumologi. Deci tot a cincia zi intră din nou. Ce mă doare foarte mult e că șeful nostru e dezinteresat, nu comunică cu noi, dacă îl întrebăm ceva despre organizare, protocoale, dacă a vorbit cu conducerea, ne zice că «suntem noi deștepte». Toate o să ne îmbolnăvim, dar nu îl interesează! Nu stă nimeni cu noi la discuție! Ne sfidează!” , a povestit asistenta.

„Tremură carnea pe noi! Se folosesc poate alea 11 pentru infirmieri și asistenți într-o zi! Cu ce o să intru acolo, la pacienți? Și trebuie să fii foarte atent, când te dezbraci, pentru că te poți infecta tu de la costum! Lucrezi cu trei, patru mânuși pe mână, trebuie să prinzi vene la pacienți”, ne-a spus asistenta medicală.