Apple ar putea încheia un parteneriat cu Kia. Vestea a aruncat în aer bursa

Acţiunile Kia Motor au crescut spectaculos după mai bine de 20 de ani, în contextul în care presa din Coreea de Sud a anunțat că producătorul auto a încheiat un parteneriat cu Apple.

03 feb. 2021, 19:32
Apple ar putea încheia un parteneriat cu Kia. Vestea a aruncat în aer bursa
foto: wccftech.com

Vestea că Apple ar putea încheia un parteneriat cu Kia a provocat un val de entuziasm pe bursa de la Seul. Acţiunile Kia au crescut miercuri cu 9,7%, ajungând la 97. 700 de woni coreeni (echivalentul a $87.70). Acesta este cel mai ridicat nivel atins din august 1998, arată datele furnizate de Refinitiv Eikon, citate de CNN.

Publicaţia coreeană Dong-a Ilbo scrie că Apple (AAPL) urmează să investească patru trilioane de woni (3,6 miliarde de dolari) în Kia, cu care vrea să încheie un parteneriat în vederea construirii unei noi maşini.

CNN Business precizează că nu a putut verifica această informație, având în vedere că atât Kia, cât şi compania – mamă Hyundai nu au făcut comentarii pe marginea acestui subiect. Nici reprezentanţii Apple nu au dat explicaţii pe această temă.

Apple ar putea încheia un parteneriat cu Kia. Gigantul american a mai purtat discuţii cu producătorii din Coreea de Sud

Potrivit presei din Coreea de Sud, Kia ar începe să producă maşini pentru Apple la fabrica sa din statul american Georgia. Iniţial, producătorul auto îşi propune în primă fază să construiască 100.000 de maşini pe an. Capacitatea de producţie ar putea ajunge la 400.000 de autovehicule pe an, notează sursa citată.

Ziarul Dong-a Ilbo mai precizează că parteneriatul din Apple şi Kia ar putea fi semnat până pe 17 februarie. Principalul obiectiv este ca maşinile Apple să ajungă pe piaţă până în 2024.

Speculaţiile privind interesul Apple pentru o colaborare cu industria auto din Coreea de Sud au luat amploare. Luna trecută, Hyundai (HYMTF) s-ar fi aflat în discuţii cu producătorul telefoanelor iPhone pentru a dezvolta mașini electrice. Asta a dus la creşterea acţiunilor Hyundai la cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani.

Citeşte şi: Apple şi Hyundai vor să construiască maşini electrice. Când ar începe producţia

De altfel, oficialii Hyundai au precizat că „au primit propuneri de colaborarea din partea mai multor companii, însă nu au fost luată încă o decizie”.

În cazul în care se va concretiza acordul, suma investită de Apple va fi alocată pentru dezvoltarea unei noi maşini.

Analiştii citaţi de CNN spun că Hyundai se numără printre producătorii auto care colaborează cu alte companii. Proprietari ai mărcii Kia, sud coreenii de la Hyundai lucrează cu motorul de căutare chinezesc Baidu şi cu producătorul american de chipuri Nvidia pentru a dezvolta tehnologia necesară lansării maşinilor autonome.

De altfel, Hyundai a făcut deja paşi mari pentru a dezvolta maşinile de ultimă generaţie, precum automobile propulsate cu hidrogen şi o nouă platformă pentru vehicule electrice pe care a lansat-o în decembrie.

Citeşte şi: Hyundai recheamă Kona EV din cauza riscului de incendiu. Anchetă de amploare în Coreea de Sud