12 la sută dintre urmăriţii prin Interpol sunt români

Ministerul Administraţiei şi Internelor a iniţiat, la cererea Interpol, un proiect de act normativ care permite delegarea ofiţerilor români la sediul Secretariatului General de la Lyon, în condiţiile în care aproximativ 12 la sută din numărul total de urmăriţi sunt căutaţi de autorităţile române.

RomaniaTV.net
18 oct. 2012, 12:57
12 la sută dintre urmăriţii prin Interpol sunt români

Ministerul Administraţiei şi Internelor a supus dezbaterii publice proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului privind detaşarea unor ofiţeri români la Organizaţia Internaţională de Poliţie Criminală (OIPC)- Interpol.

Oficiali ai MAI au declarat, pentru Mediafax, că proiectul a fost elaborat la solicitarea Interpol, în condiţiile în care persoanele date în urmărire internaţională de către autorităţile judiciare din România reprezintă aproximativ 12 la sută din totalul celor daţi în urmărire la nivel mondial, ceea ce conduce la un volum semnificativ de date şi informaţii procesate la nivelul Secretariatului General, cu scopul de a facilita localizarea şi aducerea lor în faţa justiţiei.

Acest fapt face din autorităţile române al treilea mare utilizator european al bazelor de date gestionate de Secretariatul General al OIPC Interpol.

Potrivit MAI, schimbul de mesaje privind infracţiunile săvârşite de cetăţenii români în străinătate a crescut în mod considerabil în anii 2010 şi 2011, ajungând la peste 200.000 de mesaje operative, faţă de numai 110.000 în 2009.

Având în vedere această situaţie, devenise necesară prezenţa unor ofiţeri români detaşaţi la sediul de la Lyon al Secretariatului General al Interpol, însă România nu avea un cadrul legal prin care aceşti poliţişti să fie detaşaţi, în mod oficial.

Secretariatul General al Interpol a selecţionat deja un ofiţer de poliţie român pentru a îndeplini o funcţie cu atribuţii de coordonare a managementului datelor şi informaţiilor, care ar urma să fie detaşat în perioada următoare.

Surse din MAI au declarat pentru Mediafax că este vorba despre comisarul Mihai Friptu, care în prezent ocupă funcţia de director al Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională, structură ce funcţionează la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Potrivit proiectului de act normativ supus dezbaterii publice, detaşarea ofiţerilor de poliţie la Interpol va fi dispusă de ministrul Administraţiei şi Internelor, în funcţie de resursele financiare alocate prin bugetul MAI.