Aproximativ 270 de balene au rămas blocate pe o plajă: „O treime din ele sunt decedate” FOTO

Aproximativ 90 de balene au murit şi alte zeci suferă acum după ce au rămas blocate pe coasta de vest a Tasmaniei. 

RomaniaTV.net
22 sept. 2020, 10:12

Luni, 21 septembrie, au fost găsite în total 270 de balene blocate pe ţărmul de-a lungul Macquarie Heads, un vârf îndepărtat al insulei cu acces limitat la nave și drum. Naufragiul balanelor este frecvent întâlnit în regiune, însă unul atât de mare nu a fost văzut de mai bine de un deceniu. 

Voluntarii unei organizaţii care se ocupă cu protecţia vieţuitoarelor au încercat să salveze cât mai multe balene din cele trei grupuri care au rămas blocate pe uscat. Aproximativ 200 s-au blocat pe o plajă de nisip lângă o rampă de bărci, alte 30 au fost găsite la câteva sute de metri distanță, iar alte 30 au fost găsite mai departe în interior, de-a lungul Ocean Beach. Cele mai multe balene se aflau în locuri inaccesibile, ceea ce a făcut salvarea lor cu atât mai dificilă. 

Echipa a început să „refloteze” unele dintre balene în această dimineață, folosind echipamente speciale pentru a împinge mamiferele de pe nisip în ape mai adânci. 

„În mod normal, avem de-a face cu animale înalte și uscate pe plajă. Acest lucru este diferit. Avem animale semi-plutitoare, așa că probabil nu va fi nevoie de prea mult pentru a le pluti din nou – implică doar un pic de mormăit. Dacă balenele se descurcă bine după ce au fost reflotate, experții le vor muta mai departe, deși Carlyon a spus că aceasta ar fi probabil o provocare împotriva valului puternic”, a declarat biologul faunei marine, dr. Kris Carlyon. 

Citeşte şi: A nins pentru prima dată în 50 de ani în Tasmania. Cum au reacţionat oamenii, unii vedeau pentru prima dată zăpada

„Triajul va fi destul de important aici. Avem animale pe o suprafață mare și într-o locație cu adevărat provocatoare, așa că vom lua animalele cu cea mai bună șansă de a începe și cele de care suntem capabili să ne ocupăm. Unele animale pot fi prea mari sau locația este prea dificilă pentru a ajunge. Aproximativ o treime din animale sunt decedate”, a adăugat biologul. 

De obicei balenele călătoresc împreună, undeva pe la 1.000, de obicei urmează un lider sau se adună în jurul unei balene rănite sau aflate în dificultate. Motivul pentru care uneori se plimbă rămâne un mister.

Olaf Meynecke, cercetător în balene și manager de proiect pentru balene și climă la Universitatea Griffith, a declarat pentru Reuters că „grupurile lor sociale și legăturile puternice” cauzează adesea naufragiu. 

Citeşte şi: Planeta moare sufocată. Plaja de plastic, imagini terificante cu mii de tone de deşeuri aduse de apă la ţărm VIDEO

Carlyon a declarat că eforturile de salvare vor dura probabil multe zile, în funcție de condițiile meteorologice și de maree. Dacă condițiile meteorologice din zonă rămân adecvate, balenele blocate ar trebui să poată supraviețui câteva zile în timp ce salvatorii lucrează pentru a le salva.