Armata americană din Kîrgîzstan îşi mută operaţiunile la Mihail Kogălniceanu

Armata americană va începe să îşi transfere operaţiunile de la baza aeriană Manas din Kîrgîstan la noua bază de la Mihail Kogălniceanu, potrivit general-maiorului John O'Connor, comandantul 21st Theater Sustainment Command, care a făcut acest anunţ într-un interviu pentru Foreign Policy, preluat de site-ul EurasiaNet.

RomaniaTV.net
29 ian. 2014, 10:59
Armata americană din Kîrgîzstan îşi mută operaţiunile la Mihail Kogălniceanu

Misiunea de la baza din România nu va avea aceeaşi anvergură ca cea de la Manas – ceea ce reflectă, parţial, că amploarea războiului din Afganistan s-a redus. Cu toate acestea, circa 400 de trupe aflate sub comanda lui O’Connor vor fi detaşate în România în acest an pentru a ajuta la procesul de tranzitare al militarilor ce vor fi retraşi din Afganistan. O echipă de trei colonei va conduce misiunea de tranzitare de la Mihail Kogălniceanu. În schimbul facilitării acestui proces, guvernul român va primi o cantitate nespecificată de combustibil, conform lui O’Connor.

În mod obişnuit, Manas a avut un personal de aproximativ 1.4000 de trupe şi 200 de civili şi angajaţi ai Ministerului Apărării. Între februarie şi iulie, când contractul de închiriere de la Manas va expira, forţele americane în tranzit ar putea fi transportate fie prin România, fie prin Kârgâzstan, urmând ca în cele din urmă să se desfăşoare în totalitate prin România, a spus comandantul american, informează Agerpres.

Deja, la Manas efectivele operaţionale au fost reduse, potrivit unei broşuri de informare a armatei americane, în format electronic. „Reducerea numărului de soldaţi este evidentă”, se precizează în raport. „Efectivele noastre s-au redus, după ce aproximativ 30 de corturi au fost demontate în ultima lună”, a povestit un soldat. Şi, conform unui alt comunicat de presă al armatei americane, soldaţi aflaţi sub comanda lui O’Connor „lucrează multe ore şi se luptă cu termenele limită pentru a se asigura că totul este pregătit” rapid.

Noua bază va fi mai ieftină de operat decât Manas, potrivit Foreign Policy. Mihail Kogălniceanu se află la o distanţă de trei ori mai mare de Kabul comparativ cu Manas, dar folosirea complexului de acolo va costa SUA mai puţin decât Manas, a spus Mark Blackington, purtător de cuvânt al Comandamentului Central, ce supervizează operaţiunile militare internaţionale din Orientul Mijlociu şi sud-vestul Asiei. El a explicat că, deşi distanţa dintre Afganistan şi Mihail Kogălniceanu este mai mare, cursele charter folosite pentru a-i transporta pe militari acasă de la baza din România vor costa mai puţin decât dacă ar decola de la Manas.