Investiții masive la MApN! Armata Română cumpără tancuri ultramoderne germane și americane

Ministerul Apărării Naționale se pregătește să lanseze anul viitor programul de dotare cu tancuri moderne. Experții militari susțin că "bătălia" se dă între modelul american Abrams și cel german Leopard 2.

05 dec. 2022, 22:36
Investiții masive la MApN! Armata Română cumpără tancuri ultramoderne germane și americane

Ministerul Apărării Naționale (MApN) vrea să doteze Armata Română cu tancuri noi, iar experții susțin că „bătălia” se dă între modelul american Abrams și cel german Leopard 2.

Înzestrarea armatei cu tehnică blindată ar putea începe de anul viitor, iar această decizie a fost luată mai ales că în contextul războiului din Ucraina.

Citiți și: Franța trimite tancuri Leclerc în România, la baza militară de la Cincu

„Există în programul pe termen mediu și lung al Armatei României și un program de înzestrare cu tancuri. Va veni și rândul lor. Nu pot intra în detalii, programul este în analiză și în fundamentare și va intra în anul următor.

Armata are nevoie de tancuri. Războiul din Ucraina ne-a arătat importanța artileriei, tancurilor, apărării antiaeriane, logisticii. Cât și posibilitatea de proiectare a forței la distanțe mari și pe perioade lungi și susținerea lor la contactul cu inamicul” a declarat Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al Ministerului, pentru Televiziunea Română, la parada de 1 Decembrie.

Militarii români ar putea avea în vedere modelul american Abrams M1A2 SEPv3 furnizat de General Dynamics, companie americană care acum produce în România, la Uzina Mecanică București (UMB), blindatele Piranha 5 pentru Armata României.

Analistul militar Aurel Cazacu a explicat ce vor avea în vedere reprezentanții MApN când vor alege modelul de tanc pentru militarii români.

„În contextul războiului din Ucraina, s-a ajuns la concluzia că tancul este încă important pe câmpul de luptă, dar și că sistemele moderne de armament, echipamentele de calitate fac legea într-o confruntare. Drept urmare, cei din MApN vor avea în vedere sisteme moderne de armament, bine testate în luptă, pentru că acestea aduc o puternică forţă de răspuns la o eventuală agresiune armată, dar şi o serioasă forţă de descurajare. Din punct de vedere tactic, avem nevoie de tancuri moderne. Nu de 400 de bucăţi cum aveam cândva, dar sunt necesare cam 200 de unităţi moderne”,  a declarat analistul militar Aurel Cazacu.

Citiți și: Armata lui Zelenski, atac nimicitor asupra rușilor! Ucrainenii se laudă că au distrus toate tancurile din dotarea armatei ruse