Arta supravieţuirii. Puii de rechin „îngheaţă” în ou în faţa prădătorilor

Aşa cum rechinii adulţi detectează prada cu ajutorul unor receptori extrem de sensibili, rechini aflaţi în stadiu embrionar pot simţi câmpurile electrice ale prădătorilor şi pot face în aşa fel încât să nu fie detectaţi.

RomaniaTV.net
11 ian. 2013, 11:34
Arta supravieţuirii. Puii de rechin „îngheaţă” în ou în faţa prădătorilor

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Western Australia au făcut un pas important în studiile despre  rechini. În ediţia online a publicaţiei PLOS ONE ei au detaliat ultimele lor descoperiri şi relevă puii de rechini, atunci când sunt în stadiu embrionar, pot simţi câmpurile electrice ale prădătorilor, iar pentru a evita să fie detectaţi ei pot face în aşa fel încât să „îngheţe” în ou.

Părinţii acestor embrioni folosesc, de asemenea, receptori extrem de sensibili, numiţi „ampulele lui Lorenzini”, pentru a detecta câmpurile electrice generate de contracţiile musculare ale potenţialei prade. Acum, oamenii de ştiinţă au descoperit că embrionii lor au un mod similar de detectare, percepând însă câmpurile electrice ale prădători potenţiali, scăpând astfel fără să fie mâncaţi. Cercetatorii au s-au axat în cercetările lor pe rechinii bambus, ai căror embrioni stau până la cinci luni în interiorul oului, perioadă în care sunt vulnerabili la atacurile altor peşte, mamifere marine sau moluşte mari.

Biologul Ryan Kemster a folosit 11 embrioni, pe care i-a observat în timp ce îi expunea la câmpuri electrice slabe, simulând prezenţa în apropiere a unui prădător, iar reacţia lor a fost de oprire a mişcărilor branhiilor, îndoirea cozii în jurul corpului şi rămânerea în poziţie nemişcată.

Ryan Kempster a declarat că speră să utilizeze această descoperire pentru a proteja speciile de rechini, populaţiile fiind în scădere, parţial şi din cauza prinderii lor accidentale, în plasele de pescuit.