ARTMANIA 2013: Haggard şi Within Temptation, în concert la Sibiu

Prima zi de concerte în Piaţa Mare din Sibiu, prilejuite de cea de-a opta ediţie a festivalului ARTmania a oferit iubitorilor muzicii rock ocazia de a vedea live trei formaţii importante din metalul european: Haggard, Within Temptation şi Amaranthe, urmărite de circa 5.000 de spectatori.

RomaniaTV.net
10 aug. 2013, 14:31

Cei care au urcat primii pe scenă au fost membrii formaţiei suedezo-daneze Amaranthe. Deşi au numai două albume scoase, Amaranthe au devenit rapid foarte cunoscuţi îndeosebi în ţările din Europa de Nord. După debutul din 2011, în 2013 au lansat albumul „The Nexus”, de pe care au cântat piese precum Invincible, Leave Everything Behind sau The Nexus.

La prima prezenţă în România, Amaranthe au reuşit să stârnească repede simpatia publicului, atrăgând atenţia atât stilul energic, cât şi prin vocea şi prezenţa scenică a vocalistei Elize Ryd. Entuziasmul crescând al publicului a arătat că prestaţia lor a provocat interesul şi celor care până la Sibiu nu erau familiarizaţi cu muzica lor. Piese precum 1.000.000 Lightyears sau Hunger i-au făcut pe mai toţi cei prezenţi să aclame la final showul Amaranthe.

După o pauză relativ scurtă, a început concertul Haggard. Formaţia germană are acum şi doi membri români: Cătălina Popa (flaut) şi Ştefana Sabău (oboi). În mod cert, apariţia lor a fost una printre cele mai aşteptate momente ale festivalului, combinaţia de metal cu influenţe ale muzicii medievale, renascentiste şi baroce făcându-i foarte populari printre rockerii români.

În primul rând, trebuie remarcat faptul sunetul impecabil, în condiţiile în care prezenţa a 12 oameni pe scenă cu instrumentele lor pune suficiente probleme tehnice, cu  atât mai mult cu cât instrumentelor electrice li se alătură vioara, viola, violoncelul, flautul sau oboiul.

Prima piesă a fost Tales of Ithiria, piesă ce dă numele ultimului lor al album de studio. Entuziasmul publicului s-a amplificat pe măsură ce Haggard cânta piese precum Of a Miht Divine, Per Aspera ad Astra, Awaking the Centuries, Upon Fallen Autumn Leaves sau Eppur si Muove, momentul culminant al concertului fiind Herr Mannelig, când o mare parte a publicului a cântat împreună cu soprana Susanne Ehlers.

Seara a fost încheiată de către olandezii de la Within Temptation care au venit pentru a doua oară la Sibiu în postura de headlineri după ce au mai cântat la ediţia din 2008, într-o seară memorabilă în care au mai cântat My Dying Bride şi The Gathering (aceştia fiind la unul dintre ultimele concerte susţinute alături de vocalista Anneke van Giersbergen).

Showul celor de la Within Temptation a fost la fel de impresionant şi acum, cu proiecţia unor scurte filmuleţe în timpul pieselor şi o scenă pe două nivele. A impresionat şi energia vocalistei Sharon den Adel, pe lângă timbrul inconfundabil al vocii sale. Aflaţi în turneul de promovare al celui de-al cincilea album, „The Unforgiving”, Within Temptation a început concertul cu trei piese de pe acesta: Shot in the Dark, In the Middle of the Night şi Faster.

De pe albumele mai vechi, nu au lipsit Ice Queen şi Mother Earth, alături de See Who I am, Our Solemn Hour, Stand My Ground sau Angels. Prestaţia lor a fost memorabilă, nu doar prin calitatea muzicii, cât şi prin spectacolul creat de lumini şi de jocul de scenă al membrilor trupei.