Aşa se prepară mămăliga perfectă. Trucul cu care nu vei da greş niciodată şi nu vor fi cocoloaşe!

Mămăliga este una dintre cele mai întâlnite preparate în bucătăriile din România. E servită ca și garnitură pentru multe feluri de mâncare. Se găteşte ușor, iar timpul de preparare este unul scurt.

21 iul. 2021, 06:24
Aşa se prepară mămăliga perfectă. Trucul cu care nu vei da greş niciodată şi nu vor fi cocoloaşe!

Aşa se prepară mămăliga perfectă. La baza acestei rețete stă mălaiul, care se fierbe în apă, în proporție de 1 la 4, sau dacă doriți o mămăligă mai moale chiar de 1 la 2. Dar să rețineță că că în momentul în care alegeți să faceți mămăliga cu 1 cană de mălai, este recomandat să puneți 3-4 căni de apă.

Aşa se prepară mămăliga perfectă. Trucul cu care nu vei da greş niciodată şi nu vor fi cocoloaşe!

Ingrediente pentru mămăliga perfectă: 500 mililitri de apă, 180 grame de făină de mălai, 1 linguriță de sare

Puneți 500 mililitri de apă la fiert, într-un ceaun sau o oală, la foc mare. În momentul când apa ajunge la punctul de fierbere, puteți începe să adăugați mălaiul în ploaie, amestecând constant, pentru a evita formarea cocoloașelor. După ce terminați de adăugat mălaiului, focul se dă la mic, iar conținutul se lasă la fiert. Pentru a nu se lipi, se amestecă în mod constant cu ajutorul unei linguri de lemn. În momentul când observați că marginile mămăligii au început să se adune spre centru sau ați gustat și este gătită, închideți focul și răsturnați-o pe o farfurie întinsă sau pe un fund de lemn, cum făceau bunicile noastre.

Unii preferă să înlocuiască apa din compoziția mămăligii cu zer, lapte sau chiar smântână. Dacă vreți să păstrați rețeta tradițională, dar vă doriți un preparat mai cremos, puteți adăuga în timpul fierberii o jumătate de cană cu lapte. Pofta bună.

Pe vremuri gospodinele pregăteau mămăligă din mălai măcinat proaspăt, din porumb recoltă proprie. Ce-i drept era un mălai mai puțin rafinat, iar mămăliga avea o textură mai grunjoasă și trebuia fiartă mai mult. În vremurile noastre lucrurile sunt mult mai simple. Găsim mălai gata ambalat, ușor de procurat, în diverse sortimente și gata de a fi gătit. Unele feluri de mălai sunt chiar prefierte, ceea ce înseamnă că mămăliga se gătește în câteva minute.

Mămăliga este un preparat extraordinar de rapid și ușor de făcut. Gospodinele mai experimentate în bucătărie pregătesc mămăliga “la ochi”, nu măsoară niciodată cantitatea de apă sau mălai. Însă nu suntem toți cunoscători, ceeea ce înseamnă că avem nevoie de repere sau cantități astfel încât mămăliga să iasă perfect de fiecare dată.

Cel mai simplu mod de a face mămăligă este de a fierbe apa cu sare, iar când a ajuns la punctul de fierbere adaugi mălaiul în ploaie, astfel încât să nu se formeze cocoloașe. O lași la fiert la foc potrivit și amesteci frecvent astfel încât să nu se lipească de pereții vasului.

În privința cantităților necesare pentru o mămăligă simplă și rapidă se aplică regula – 1 măsură de mălai la 4 măsuri de apă. Simplu, fără să cântărești sau să stai cu grija că mămăliga va fi prea subțire sau prea groasă.

Citeşte şi: Nu face această greşeală în bucătărie. Toate gospodinele trebuie să ştie asta când pregătesc mămăliga!