ASF a dat-o în bară. Deși a susținut că nu taie comisionul din contribuții brute și de la Pilonul III proiectul de OUG lansat în dezbatere publică o contrazice

ASF a susținut că prin OUG lansată recent în dezbatere publică „se va elimina comisionul din contribuții brute doar în cazul Pilonului II nu și în cazul Pilonului III. Afirmația este contrazistă de textul ordonanței care a fost elaborată integral chiar de către ASF.
Alina Costache
01 sept. 2022, 16:43
ASF a dat-o în bară. Deși a susținut că nu taie comisionul din contribuții brute și de la Pilonul III proiectul de OUG lansat în dezbatere publică o contrazice

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a susținut într-un răspuns către HotNews.ro că prin Ordonanța de urgență lansată recent în dezbatere publică se va elimina comisionul din contribuții brute doar în cazul Pilonului II, nu și în cazul Pilonului III. Însă, afirmația este contrazisă chiar de textul Ordonanței care a fost elaborată integral chiar de ASF.

Citește și Suspiciuni de fraude la fondurile private de pensii. Percheziţii de amploare la BRD Pensii în Bucureşti şi în alte 12 judeţe. Prejudiciul e uriaş!

Ministerul Muncii a lansat pe data de 22 august, un proiect de Ordonanță de urgență care propune eliminarea uneia dintre cele două surse de venituri ale administratorilor de fonduri de pensii, respectiv a comisionului aplicat pe contribuțiile plătite atât la Pilonul II cât și la Pilonul III de pensii.

Ulterior, ASF a revenit și a spus că a greșit în răspunsul către HotNews.ro. Potrivit proiectul de OUG propunerea vizează și eliminarea comisionului pe contribuții din Pilonul III.

„În răspunsul furnizat HotNews.ro, dintr-o eroare materială, a reieșit că în proiectul OUG de modificare a legislației care guvernează piața pensiilor facultative (Pilon III) nu este prevăzută eliminarea comisionului din contribuțiile plătite. În fapt, așa cum prevede proiectul OUG, propunerea vizează eliminarea acestui comision.”, au precizat joi pentru HotNews.ro oficialii ASF.

Cum motivarea urgenței acestei eliminări de comisioane era că acestea „generează o diminuare nejustificată a pensiei private ce urmează să fie primită la finalul perioadei de contribuție”, HotNews.ro a solicitat ASF detalii despre câștigurile încasate de administratorii de pensii atât în Pilonul II cât și în Pilonul III.

Răspunsurile ASF surprind când vine vorba de tăierile de comisioane pregătite la Pilonul III de pensii facultative.

Autoritatea spune că administratorii fondurilor de pensii facultative, au încasat în anul 2021, 8,12 milioane lei din comisionul din contribuții și 61,06 milioane lei din comisionul din activ net.

De asemenea, în perioada ianuarie 2022 – iulie 2022, aceștia au încasat 5,17 milioane lei din comisionul din contribuții și 37,34 milioane lei din comisionul din activ net.

La finalul acestei situații, ASF susține că prin OUG se va elimina comisionul din contribuții brute doar în cazul Pilonului II, nu și în cazul Pilonului III.

Acest lucru este însă contrazis chiar de prevederile proiectului de act normativ care a fost elaborat integral chiar de ASF, potrivit ministrului PSD al Muncii, Marius Budăi.

Prin proiectul de OUG se va modifica atât legea care vizează Pilonul II cât și legea care vizează Pilonul III de pensii  astfel încât comisionul de administrare să se constituie doar prin deducerea unui procent din activul total al fondului de pensii.

Acest comision de administrare împărțit în 2 surse este prevăzut în prezent la art. 92, alin. 2) din Legea 204/2006 astfel:

Comisionul de administrare se constituie prin:

a) deducerea unui cuantum din contribuțiile plătite, dar nu mai mult de 5%, cu condiția ca această deducere să fie făcută înainte de convertirea contribuțiilor în unități de fond;

b) deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii facultative, dar nu mai mult de 0,2% pe lună, stabilit prin prospectul schemei de pensii facultative.

Ce schimbări aduce proiectul de OUG la Pilonul III?

„La articolul 92, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(2) Comisionul de administrare se constituie prin deducerea unui procent din activul total al fondului de pensii facultative, dar nu mai mult de 0,2% pe lună, stabilit prin prospectul schemei de pensii facultative.”

Astfe, ASF a propus prin OUG și eliminarea comisionului pe contribuții din Pilonul III, contrar a ceea ce susține acum.

Conform datelor oficiale, la Pilonul III erau 577.000 de participanți la finele lunii martie 2022, iar valoarea totală a activelor nete ale fondurilor de pensii facultative depășea 3,3 miliarde de lei la data menționată.

Deși în proiectul de OUG, ASF susține că este nevoie de această tăiere de comisioane pentru că ar diminua nejustificat pensia românilor, autoritatea condusă de către Nicu Marcu nu s-a atins de propriile venituri pe care le obține din comisioanele plătite de români la Pilonul II și III de pensii.

10% din veniturile din comisioanele aplicate de administratori se duc chiar în conturile Autorității de Supraveghere Financiară, prin actuala legislație.

Un alt procent se duce la Casa Națională de Pensii (CNPP). O parte se duce sub formă de contribuții și la Fondul de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private (FGDSPP).

Citește și  Noi veşti proaste pentru 8 milioane de români. Inflaţia a afectat fondurile din Pilonul 2 de pensii

 

DailyBusiness
Guvernul anunță vouchere pentru plata facturii la electricitate pentru românii cu venituri mici. 4,5 milioane de persoane vizate
Spynews
Povestea cuplului londonez care a renunțat la carierele de succes din Marea Britanie pentru a locui pe Riviera Franceză. De ce au luat această decizie
Bzi.ro
Irina Columbeanu, dispusă să se angajeze în România! Ce a determinat-o să ia această decizie
Fanatik.ro
Horia Ivanovici – Dumitru Dragomir, schimb de replici incendiar după dezmățul de la Beach, Please: „Selly, tu dormi bine? Doar bani, bani, bani, n-ai și tu niciun pic de moralitate?” / „Derbedei! Trebuie arestați!”
Capital.ro
UE schimbă regulile. România trebuie să verifice vârsta pe internet. NU toți românii vor mai avea acces
Playtech.ro
Orașul din România care a fost capitala a trei țări. Locul era cunoscut drept „Orașul de Aur”
DailyBusiness
Andreea Bostănică a primit un cadou de lux de 300.000 de euro. Influenceriţa are doar 20 de ani FOTO
Adevarul
Cine este Iulia Sviridenko, propusă de Zelenski pentru funcția de premier. Cariera discretă a unei tehnocrate cu influență în cercul prezidențial
wowbiz.ro
Alertă maximă! A revenit CIUMA! Primul deces înregistrat în ultimii 18 ani! Autoritățile sunt ÎNGROZITE
Spynews
Geanina Ilieș, dezvăluiri din culisele interviului cu Jennifer Lopez! Ce subiecte a abordat prezentatoarea în discuția cu artista
Spynews
Polițiștii au descins la casa uneia dintre fostele iubite a lui Emil Gânj, bărbatul care ar fi ucis-o pe Anda. Când l-a văzut ultima dată. Femeia se teme pentru viața ei
Evz.ro
Românii n-au avut noroc. Majorarea TVA putea fi evitată
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Accidentul aviatic din India ar fi fost provocat intenționat de pilot. Acesta ar fi suferit după moartea mamei sale
Cancan.ro
Pilotul Air India ar fi prăbușit intenționat aeronava cu 260 de pasageri la bord. Care este motivul descoperit abia acum
Playsport.ro
Zăcământul uitat care transforma România într-o superputere. Poate salva Europa de criza...
Capital.ro
Doliu în televiziune. S-a stins cel mai iubit și celebru prezentator: Am fost uniți în jurul lui
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
„Inima mea nu acceptă cât te-ai chinuit pe un pat de spital” Familia tânărului ucis de un luptător K1 își strigă durerea și cere să se facă dreptate
Horoscop zilnic pentru toate zodiile – 13 iulie 2025. O zi de duminică plină de surprize
MediaFlux
O nouă lovitură pentru șoferi! Amenzi de 607 lei pentru viteză prea mică
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai îngustă mașină din lume are lățime de doar 50 cm. A fost proiectată de un mecanic din Italia