ASF a dat-o în bară. Deși a susținut că nu taie comisionul din contribuții brute și de la Pilonul III proiectul de OUG lansat în dezbatere publică o contrazice

ASF a susținut că prin OUG lansată recent în dezbatere publică „se va elimina comisionul din contribuții brute doar în cazul Pilonului II nu și în cazul Pilonului III. Afirmația este contrazistă de textul ordonanței care a fost elaborată integral chiar de către ASF.

01 sept. 2022, 16:43
ASF a dat-o în bară. Deși a susținut că nu taie comisionul din contribuții brute și de la Pilonul III proiectul de OUG lansat în dezbatere publică o contrazice

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a susținut într-un răspuns către HotNews.ro că prin Ordonanța de urgență lansată recent în dezbatere publică se va elimina comisionul din contribuții brute doar în cazul Pilonului II, nu și în cazul Pilonului III. Însă, afirmația este contrazisă chiar de textul Ordonanței care a fost elaborată integral chiar de ASF.

Citește și Suspiciuni de fraude la fondurile private de pensii. Percheziţii de amploare la BRD Pensii în Bucureşti şi în alte 12 judeţe. Prejudiciul e uriaş!

Ministerul Muncii a lansat pe data de 22 august, un proiect de Ordonanță de urgență care propune eliminarea uneia dintre cele două surse de venituri ale administratorilor de fonduri de pensii, respectiv a comisionului aplicat pe contribuțiile plătite atât la Pilonul II cât și la Pilonul III de pensii.

Ulterior, ASF a revenit și a spus că a greșit în răspunsul către HotNews.ro. Potrivit proiectul de OUG propunerea vizează și eliminarea comisionului pe contribuții din Pilonul III.

„În răspunsul furnizat HotNews.ro, dintr-o eroare materială, a reieșit că în proiectul OUG de modificare a legislației care guvernează piața pensiilor facultative (Pilon III) nu este prevăzută eliminarea comisionului din contribuțiile plătite. În fapt, așa cum prevede proiectul OUG, propunerea vizează eliminarea acestui comision.”, au precizat joi pentru HotNews.ro oficialii ASF.

Cum motivarea urgenței acestei eliminări de comisioane era că acestea „generează o diminuare nejustificată a pensiei private ce urmează să fie primită la finalul perioadei de contribuție”, HotNews.ro a solicitat ASF detalii despre câștigurile încasate de administratorii de pensii atât în Pilonul II cât și în Pilonul III.

Răspunsurile ASF surprind când vine vorba de tăierile de comisioane pregătite la Pilonul III de pensii facultative.

Autoritatea spune că administratorii fondurilor de pensii facultative, au încasat în anul 2021, 8,12 milioane lei din comisionul din contribuții și 61,06 milioane lei din comisionul din activ net.

De asemenea, în perioada ianuarie 2022 – iulie 2022, aceștia au încasat 5,17 milioane lei din comisionul din contribuții și 37,34 milioane lei din comisionul din activ net.

La finalul acestei situații, ASF susține că prin OUG se va elimina comisionul din contribuții brute doar în cazul Pilonului II, nu și în cazul Pilonului III.

Acest lucru este însă contrazis chiar de prevederile proiectului de act normativ care a fost elaborat integral chiar de ASF, potrivit ministrului PSD al Muncii, Marius Budăi.

Prin proiectul de OUG se va modifica atât legea care vizează Pilonul II cât și legea care vizează Pilonul III de pensii  astfel încât comisionul de administrare să se constituie doar prin deducerea unui procent din activul total al fondului de pensii.

Acest comision de administrare împărțit în 2 surse este prevăzut în prezent la art. 92, alin. 2) din Legea 204/2006 astfel:

Comisionul de administrare se constituie prin:

a) deducerea unui cuantum din contribuțiile plătite, dar nu mai mult de 5%, cu condiția ca această deducere să fie făcută înainte de convertirea contribuțiilor în unități de fond;

b) deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii facultative, dar nu mai mult de 0,2% pe lună, stabilit prin prospectul schemei de pensii facultative.

Ce schimbări aduce proiectul de OUG la Pilonul III?

„La articolul 92, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(2) Comisionul de administrare se constituie prin deducerea unui procent din activul total al fondului de pensii facultative, dar nu mai mult de 0,2% pe lună, stabilit prin prospectul schemei de pensii facultative.”

Astfe, ASF a propus prin OUG și eliminarea comisionului pe contribuții din Pilonul III, contrar a ceea ce susține acum.

Conform datelor oficiale, la Pilonul III erau 577.000 de participanți la finele lunii martie 2022, iar valoarea totală a activelor nete ale fondurilor de pensii facultative depășea 3,3 miliarde de lei la data menționată.

Deși în proiectul de OUG, ASF susține că este nevoie de această tăiere de comisioane pentru că ar diminua nejustificat pensia românilor, autoritatea condusă de către Nicu Marcu nu s-a atins de propriile venituri pe care le obține din comisioanele plătite de români la Pilonul II și III de pensii.

10% din veniturile din comisioanele aplicate de administratori se duc chiar în conturile Autorității de Supraveghere Financiară, prin actuala legislație.

Un alt procent se duce la Casa Națională de Pensii (CNPP). O parte se duce sub formă de contribuții și la Fondul de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private (FGDSPP).

Citește și  Noi veşti proaste pentru 8 milioane de români. Inflaţia a afectat fondurile din Pilonul 2 de pensii