Asistent medical român la Milano, relatări cutremurătoare de pe câmpul de luptă: „Îi prindem de păr ca pe înecaţi şi-i tragem la mal”

Laurențiu Codescu este asistent medical de terapie intensivă la Milano. El a povestit pentru Libertatea.ro că, deşi a văzut multe cazuri grele în cei peste 20 de ani de muncă, tot a rămas surprins de rapiditatea și agresivitatea cu care lovește coronavirusul.
Romania TV
10 apr. 2020, 13:19
Asistent medical român la Milano, relatări cutremurătoare de pe câmpul de luptă:

Asistentul povesteşte că, într-o tură de opt-nouă ore, nu reuşeşte să mănânce, şi nici să meargă la baie. Şi asta întrucât echiparea cu costumele de protecţie durează aproximativ jumătate de oră, timp pe care preferă să-l dedice îngrijirii pacienţilor. Mărturiseşte că unii colegi de-ai lui apelează chiar la pamperşi.

Munca în secţia de terapie intensivă este asemănătoare mersului pe sârmă: “Ești pe o linie, un drum în care ai prăpastie și în stânga, și în dreapta și trebuie să menții echilibrul”, povesteşte Laurențiu. Doar în ultima lună, al a îngrijit 30 de cazuri extrem de grave.

Am avut o noapte întreagă în care efectiv am stat lângă un injectomat, cu noradrenalină, jucându-mă, între ghilimele, adică coborând și ridicând valorile ca să pot să mențin persoana în viață și s-o mențin într-o tensiune arterială aproape normală, că se prăbușea”, povestește asistentul medical.

Dr. Ioan Musta, fratele epidemiologului Virgil Musta, avertisment dur: „Dotaţi urgent spitalele, altfel realitatea va fi una dură”

Fiecare valoare din sânge le spune cadrelor medicale ceva despre starea pacientului: “Terapia intensivă și reanimarea sunt făcute și de date: o mică valoare a unui electrolit care este în sânge, sodiu sau potasiu, o mică valoare care crește sau scade poate provoca schimbări majore în organism. Scăderea potasiului poate provoca aritmii, fibrilații atriale, adică inima nu mai funcționează bine. Creșterea sodiului duce la intoxicarea creierului. Și tot așa”, explică Laurenţiu.

Laurenţiu Codescu îşi începe tura cu 30 de minute înainte, ca să aibă timp să se echipeze. Apoi începe alergătura între pacienţi. Ore întregi. Evoluţia infecţiei cu COVID-19 este imprevizibilă, dar există o şansă dacă anticipezi simptomele care pot apărea de la afecțiunile colaterale: „Boala asta e greu de anticipat, dar măcar cu datele pe care le ai, anticipând simptomele care pot apărea de la afecțiunile colaterale, de la comorbidități, reușești să fii pe fază, să poți să-l prinzi pe pacient de păr ca pe un înecat. Asta facem noi, îi prindem de păr ca pe înecați și-i tragem la mal„, povesteşte, plastic, asistentul medical.

Deţinuţii le sapă mormintele celor care mor de COVID-19. Imagini terifiante de pe insula cimitir FOTO şi VIDEO

Pacientul are nevoie să fie pregătit emoţional

Laurenţiu explică, apoi, cum este abordat bolnavul înainte de a fi intubat. Pregătirea emoţională a pacientului este o parte importantă a tratamentului: “La începutul unei intubații i se comunică bolnavului, i se spune: trebuie să vă sedăm, să vă adormim și să vă intubăm ca să vă putem trata. Și trebuie să-l liniștești, să-l faci să se simtă confortabil. În afara medicației, tu trebuie să transmiți și optimism. Și credeți-mă că nu e ușor, fiindcă tu treci de la un alt bolnav care poate se apropie de sfârșit sau de la altul pe care începi să-l trezești după ce a fost intubat și începi, ușor-ușor, să faci, cum se spune tot într-un jargon, înțărcarea, dezvățul de tub și de respirator”, mai povestește asistentul medical.

Laurenţiu încearcă să se țină departe de știri şi să își ia informațiile doar din surse medicale. Se bucură atunci când, după o luptă de săptămâni, reușeşte să readucă la conștiență câte un pacient. Își amintește de o pacientă pe care, el şi colegii lui, au reușit să o reînvețe să respire fără ventilator abia din a doua încercare. “Am reușit acum câteva zile să o dezvățăm încet-încet, condițiile generale erau bune și am extubat-o. La două ore ne-a cerut să bea un pahar cu apă. N-am văzut niciodată în ochii cuiva o atât de mare bucurie la un pahar cu apă. L-a savurat, efectiv, nu știu cum să descriu. A băut încet-încet în timp ce spunea: Ce bună e! Ce bună e!”, povesteşte, impresionat, Laurenţiu Codescu.

Plămânul afectat de COVID-19 se comportă ca şi cum ar fi plin cu ciment

Bărbatul explică, apoi, cum se manifestă infecţia cu coronavirus în organism: “Nu prea știm cu ce ne batem. E ca și cum am asista la un blitzkrieg pe teren pulmonar, pentru că asta lovește în primul rând, apoi și alte organe. Ceea ce vedem noi în primul rând este insuficiența respiratorie. E ca și cum cineva ți-ar injecta ciment în plămâni. În mod normal, plămânul trebuie să intre în expansiune odată cu cutia toracică, ca un burduf. Acum acest burduf se blochează. E ca și cum cineva îți toarnă ciment în plămâni”, explică asistentul medical.

Fenomen bizar la Wuhan după ce s-a terminat pandemia de coronavirus. Aplicaţiile au căzut

Ca să întoarcă pe burtă un pacient, că așa respiră mai bine, durează aproape o oră și are nevoie de alți patru colegi.

Înainte să se închidă granițele, Laurenţiu şi-a pus problema să se întoarcă în România, unde este și soția sa, asistentă medicală și ea. Apoi a decis să rămână în Italia să ajute, căci în România ar fi fost obligat să stea în carantină şi nu ar fi mai avut posibilitatea să-i ofere ajutorul.

Mare parte din personalul medical s-a infectat pentru că nu a respectat reguli elementare de protecţie

Înainte să se gândească la sine, Laurențiu Codescu e cu gândul la colegii din România, cu care e în permanentă legătură. Le trimite filmulețe cum să își îmbrace echipamentul și chiar cum să se spele corect pe mâini. Fiindcă nu doar oamenii obişnuiţi nu ştiau aceste lucruri. “E trist ce vă spun, dar acesta e adevărul. 80%, ca să nu spun mai mult, din personalul infectat s-a infectat pentru că nu respectă aceste reguli, sau în cele mai urâte cazuri, nu are la dispoziție anumite mijloace. Dar eu cred că apă și săpun avem toți. O educație în masă, cu video, cu demonstrație, ar fi mult mai utilă. Prin dezinfecția corectă a mâinilor, evitarea atingerii fețelor pentru că avem multe ticuri, evităm infectarea. Și bineînțeles, în cazul în care suntem în contact cu pacienți suspecți, purtarea măștii, mănușilor și vizierei de către personalul medical”, explică Laurențiu Codescu.

DailyBusiness
Pensii 2025. Cu cât vor scădea pensiile de peste 3000 de lei, de la 1 august, după taxarea CASS
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Beach, Please! 2025 live online. Aici poți să vezi marele festival fără bilet
Capital.ro
Elena Udrea, răzbunată?! Ce se întâmpla, de fapt, după gratii. Abia acum se află adevărul
Playtech.ro
Anunț oficial de la PPC România. Cât vor plăti clienții acum pentru energia electrică
DailyBusiness
Gigi Becali, afectat de măsurile de austeritate anunțate de Guvernul Bolojan. Ce pensie va avea de la 1 august
Adevarul
Puterea lui Xi, în scădere. De ce lipsește liderul chinez de la summit-ul BRICS? Criza tăcută din spatele zidurilor de la Beijing
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Nu consumați pe caniculă. Alimente și băuturi periculoase
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Un bărbat dat dispărut a fost găsit mort în burta unui piton de 8,5 metri, în Indonezia
Cancan.ro
Ce PENSIE va avea Gigi Becali de la 1 august 2025, după noile măsuri fiscale anunțate de Guvernul Bolojan
Playsport.ro
Document oficial: noile măsuri de austeritate care vor intra în vigoare. Cum sunt afectați pensionarii și salariații și...
Capital.ro
Cutremur în Rusia, țara a intrat în doliu. A fost găsit MORT, împușcat în mașină. S-a întâmplat chiar acum
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Trump îi dă lovitura decisivă lui Putin. Rusia va trebui să plătească tot
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Satul care a devenit „capitala trandafirilor” din România