Asociaţia Administratorilor de Pieţe solicită ca toate pieţele din ţară să rămână deschise: „Nu s-a înregistrat niciun focar”

După măsurile de restricție anunțate de autorităti, iată că apar și primele reacții. Asociatia Administratorilor de Piețe din România solicită ca toate piețele agroalimentare din țară să rămână deschise, iar măsurile să fie luate punctual, acolo unde se constată că administratorii nu respectă măsurile pentru prevenirea şi combaterea COVID - 19

RomaniaTV.net
06 nov. 2020, 13:16
Asociaţia Administratorilor de Pieţe solicită ca toate pieţele din ţară să rămână deschise: „Nu s-a înregistrat niciun focar”

”Având în vedere prevederile art. 7 din Hotărârea CNSU nr. 52 din 05.11.2020 reprezentanţii Asociaţiei Administratorilor de Pieţe din România solicită ca în Hotărârea de Guvern ce urmează a fi adoptată să fie revizuit acest articol întrucât considerăm că este important ca toate pieţele agroalimentare permanente din ţară să rămână deschise. De la începutul pandemiei administratorii de pieţe au avut ca prioritate respectarea şi adoptarea tuturor măsurilor dispuse pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, având ca obiectiv principal protejarea producătorilor agricoli, a comercianţilor şi a cumpărătorilor. De altfel, ca urmare a adoptării acestor măsuri până în prezent nu s-a înregistrat niciun focar de COVID-19 în pieţele agroalimentare”, se precizează într-un comunicat al Asociaţiei.

Citește și: Pieţele se închid, dar mall-urile rămân deschise. Explicaţia lui Raed Arafat: La piaţă nu se foloseşte cardul

Reprezentanţii organizaţiei susțin că nu este normal să se dispună închiderea piețelor agroalimentare doar pentru că s-a considerat că administratorii Pieţei Obor din Capitală nu au respectat măsurile de igienă și distanțare socială.

Conform acestora, în situația în care piețele agroalimentare se vor închide, producătorii agricolo nu vor avea unde să își vândă marfa și vor fi nevoiți să le arunce.

”În pieţele agroalimentare îşi desfăşoară activitatea un număr mare de producători agricoli şi comercianţi, atât la mese cât şi în spaţiile comerciale din jurul sau din incinta pieţelor, activităţile comerciale desfăşurate constituind o verigă importantă în economia ţării. De asemenea, producătorii de pâine, de lactate, de carne şi produse din carne îşi desfăşoară activitatea doar în spaţii închise, astfel încât aceştia vor fi în imposibilitate să-şi valorifice marfa, iar populaţia nu ar avea de unde să se aprovizioneze cu produse proaspete şi sănătoase, produse în România. Atâta timp cât minimarket-urile cu aceleaşi suprafeţe sau mai mici rămân deschise considerăm că şi magazinele din incinta sau din jurul pieţelor ar trebui să rămână deschise, pentru că aici măsurile de prevenire pot fi adoptate, urmărite şi respectate mult mai uşor”, subliniază sursa citată.

Prin urmare, reprezentanții Asociaţiei Administratorilor de Pieţe pledează pentru restricţionarea activităţii acolo unde se constată că nu sunt respectate măsurile pentru prevenirea Covid-19. De asemenea, aceştia consideră că activitatea desfăşurată în pieţe şi târguri trebuie analizată în colaborare cu autorităţile publice locale.


loading...
Partenerii noștri