Asociaţia service-urilor auto: Firmele de asigurări întârzie peste termenul legal 70% din plăţile în baza poliţelor RCA

Firmele de asigurări depăşesc termenul legal în peste 70% dintre plăţile de daune realizate în baza poliţelor obligatorii de răspundere civilă obligatorie (RCA), iar în 85% din plăţi, daunele sunt achitate doar parţial, susţine Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI), care contestă datele publicate recent de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), referitor la plăţile RCA în ultimele şase luni din 2015.

01 sept. 2016, 09:48
Asociaţia service-urilor auto: Firmele de asigurări întârzie peste termenul legal 70% din plăţile în baza poliţelor RCA

Situaţia plăţilor daunelor în baza poliţelor RCA s-a agravat în acest an, potrivit reprezentanţilor service-urilor auto.

În anul 2016, situaţia plăţilor tuturor dosarelor de daună RCA este una mult mai gravă decât cea prezentată de către ASF pentru anul 2015. Astfel, peste 70% dintre plăţile efectuate în baza poliţelor RCA sunt realizate în afara termenului legal„, se arată în comunicatul asociaţiei.

Reprezentanţii service-urilor menţionează că, de peste trei ani, peste 85% dintre plăţile efectuate de către firmele de asigurări în baza poliţelor RCA reprezintă plăţi parţiale.

Asta înseamnă că asigurătorul achită cât consideră şi raportează către ASF că plata a fost efectuată. Păgubitul rămâne astfel…păgubit!„, arată comunicatul ASSAI.

Potrivit analizei ASF, în perioada iulie – decembrie 2015, City Insurance a înregistrat cea mai mare durată medie de plată a daunelor, cu 50,5 zile, de peste cinci ori mai mult decât durata legală de 10 zile.

În topul întârzierilor urmează Carpatica Asig, în cazul căreia a fost deja declanşată procedura de faliment, cu o durată medie de 24,4 zile, şi Asirom, cu 22,6 zile.

Cel mai bine la acest capitol stau Omniasig – companie controlată de Vienna Insurance Group, ca şi Asirom -, cu şase zile durata medie de plată, Uniqa Asigurări, cu 6,7 zile, şi Allianz-Ţiriac, cu 6,9 zile.

În ceea ce priveşte ponderea dosarelor cu întârzieri, cele mai grave situaţii au fost înregistrate la City Insurance, unde 80,6% din dosare au avut întârziere la plată în a doua jumătate a anului trecut, Carpatica Asig (80,1%) şi Asirom cu 60%, potrivit ASF.

La polul opus, cele mai bune performanţe au fpst înregistrate de Omniasig, cu doar 11,1% dintre dosare cu întârzieri la plată, Uniqa Asigurări (12,7%) şi Allianz-Ţiriac (17,5%).

Referitor la durata medie de soluţionare a dosarelor de daună, care este de maximum trei luni în cazul în care există contestaţii, singura firmă care a depăşit acest termen este City Insurance, cu 98,5 zile.

Pentru celelalte societăţi, durata medie de soluţionare se încadrează în termenul legal de trei luni, înregistrând valori cuprinse între 44,97 şi 67,60 zile/dosar. ASF a demarat deja un control inopinat la City Insurance cu privire la această situaţie„, se arată în raportul ASF.

Datele sunt contestate de asicuaţia service-urilor, mai ales că ASF nu a anunţat sancţiuni la adresa companiilor care înregistrează întârzieri la plata daunelor.

Să transmiţi public un raport privind protecţia consumatorului în baza unor date neverificate, perimate, incomplete, neurmate de sancţiuni drastice proporţionale cu gravitatea şi recurenţa abuzului, reflectă un cinism fără margini şi o totală lipsă de interes a ASF în ceea ce priveşte protecţia consumatorului„, a declarat preşedintele ASSAI, Cristian Muntean.

Piaţa RCA este în prezent zguduită de falimente şi de alte probleme înregistrate de principalii jucători de pe piaţă. Companiile Astra şi Carpatica Asig au intrat în faliment, iar City Insurance şi Euroins se află în diverse proceduri speciale impuse de către ASF.

În urma intrării în procedură de faliment a Carpatica Asig, măsură anunţată recent de către ASF, pe piaţa RCA rămân doar opt jucători: Euroins, City Insurance, Allianz-Ţiriac, Generali, Asirom- Vienna Insurance Group, Omniasig – Vienna Insurance Group, Groupama şi Uniqa.

Citeşte şi RCA 2016. De unde iei FORMULAR DE CONSTATARE AMIABILĂ în caz de accident. Cum este CEL MAI BINE să procedezi