ASPARTAMUL, îndulcitorul folosit în băuturile carbogazoase, nu este dăunător sănătăţii

Publicat: Marţi, 10 Decembrie 2013 17:39 // Actualizat: Marţi, 10 Decembrie 2013 17:39 // Sursa: romaniatv.net

Aspartamul, îndulcitorul artificial folosit în numeroase băuturi light, nu prezintă niciun risc pentru sănătate dacă este folosit în doza autorizată pentru consum, a stabilit, marți, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA).

Foto: hungryforchange.tv

Avizul EFSA este o veste bună pentru o companie precum Coca-Cola, care s-a confruntat cu o scădere a vânzărilor la băuturile light în SUA după publicarea unor studii care stabileau o legătură directă între aspartam și problemele de sănătate, inclusiv apariția unor forme de cancer sau nașterile premature, potrivit Agerpres.

CITEŞTE ŞI: Cât de PERICULOASE sunt băuturile carbogazoase. Vezi sfaturile dr. Mencinicopschi

Concluziile respectivelor studii au fost, totuși, contestate de agențiile pentru siguranța alimentară de-o parte și de cealaltă a Atlanticului.

În ultimul său studiu științific, EFSA afirmă că nu a depistat nicio consecință nefastă asupra sănătății atunci când aspartamul este absorbit în doza zilnică acceptabilă (DZA) fixată de UE la 40 de miligrame pe kilogramul de masă corporală.

"Acest aviz rezultă dintr-unul din cele mai complete studii întreprinse vreodată privind riscul prezentat de aspartam", a comentat președintele comisiei EFSA privind aditivii alimentari, Alicja Mortensen.

O doză de băutură carbogazoasă îndulcită conține circa 180 de miligrame de aspartam, ceea ce înseamnă că o persoană care cântărește 75 de kilograme ar trebui să consume, pe zi, 16 astfel de cutii pentru a depăși doza zilnică acceptabilă fixată de UE. DZA din SUA este puțin mai ridicată, respectiv 50 mg/kg.

Vezi şi: Coca Cola vs. Pepsi: INGREDIENTUL care face diferenţa între cele două băuturi. Vezi cât de periculoase sunt

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
11 dec 00:04
...doza autorizată pentru consum, a stabilit, marți, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Citește mai departe…

...
10 dec 18:01
... Aspartamul, îndulcitorul artificial folosit în numeroase băuturi light, nu...
1
EUR
4.8378
RON
04 Jul
noapte 21 °
zi 35 °
Ultimele joburi adaugate
24 H