Assad: Gruparea Statul Islamic s-a extins de la începutul atacurilor aeriene ale SUA

Președintele sirian Bashar al-Assad a declarat într-un interviu pentru o televiziune americană că gruparea Statul Islamic (SI), care controlează teritorii din Siria și Irak, a câștigat recruți de la începutul atacurilor aeriene ale SUA împotriva pozițiilor jihadiștilor, relatează Reuters.

RomaniaTV.net
30 mart. 2015, 06:30
Assad: Gruparea Statul Islamic s-a extins de la începutul atacurilor aeriene ale SUA

Întrebat ce beneficii are de pe urma atacurilor aeriene din Siria începute în septembrie, Assad a declarat pentru CBS: „Uneori poți avea beneficii locale, dar, în general, dacă vorbim despre ISIS (Statul Islamic — n.r.), aceasta s-a extins de la începutul atacurilor”.

Assad, ale cărui trupe se luptă cu islamiștii și cu rebelii din 2011, a mai afirmat în interviul transmis duminică faptul că, potrivit unor estimări, Statul Islamic recrutează 1.000 de persoane pe lună în Siria.

Statul Islamic revendică atentatele din Yemen soldate cu 142 de morţi

El a mai spus că gruparea Statul Islamic se extinde și în Irak și Libia și că numeroase organizații afiliate până acum rețelei Al-Qaida au anunțat că au jurat supunere SI. „Asta este situația”, a declarat Assad.

SUA caută o rezolvare prin negocieri la războiul civil din Siria, dar care îl exclude pe Assad, afirmând însă că prioritatea lor rămâne lupta împotriva jihadiștilor Statului Islamic.

Soldaţi ucişi de de Statul Islamic în Irak

Întrebat în ce condiții ar renunța la putere, Assad a spus: „Când nu am sprijinul public. Când nu reprezint interesele și valorile sirienilor”.

Ca răspuns la o întrebare despre cum a stabilit care este sprijinul de care se bucură printre sirieni, el a afirmat: „Nu stabilesc. Simt. Sunt în contact cu ei”.