Atac cu trupe comando împotriva unui important lider al SI

Echipe de comando americane și kurde au efectuat un raid împotriva unui responsabil militar cu rang înalt al grupării Statul Islamic în Irak, care potrivit autorităților kurde a fost ucis, transmite AFP.

20 apr. 2016, 21:23
Atac cu trupe comando împotriva unui important lider al SI

Purtătorul de cuvânt al forțelor americane în Irak, colonelul Steve Warren, nu a confirmat moartea lui Suleiman Abd Shabib al-Jabouri în cursul acestei operațiuni din nordul Irakului, însă miercuri a afirmat, într-o teleconferință cu jurnaliștii acreditați la Pentagon, că individul era „unul dintre emirii (comandanții) militari ai SI și un membru al consiliului de război al SI”.

„Faptul că Al-Jabouri a fost îndepărtat va slăbi rețeaua de comandă a SI și va avea un impact asupra capacității lor de a coordona atacurile și a organiza apărarea în bastioanele SI”, a adăugat ofițerul american, aflat la Bagdad.

La rândul său, Consiliul de securitate al regiunii autonome a Kurdistanului (KRSC) a făcut cunoscut într-un comunicat că emirul a fost omorât în cursul acestui raid efectuat luni. Cunoscut, de asemenea, sub numele Abu Saif, el răspundea în principal de operațiunile SI la sud de Mosul, a precizat KRSC, subliniind că au mai fost uciși doi dintre aghiotanții ai săi.

Raidul a fost desfășurat de luptători kurzi sprijiniți de forțele speciale americane, desfășurate pentru a elimina sau a face prizonieri lideri ai SI din Irak și Siria.