Ateneul Român virtual. Vezi cum poţi intra cu un click în cea mai veche Filarmonică din ţară

Ateneul Român, o clădire monument istoric inclusă în patrimoniul naţional şi cel al UNESCO, sediul primei şi celei mai vechi Filarmonici din ţară , poate fi vizitat şi virtual, utilizatorii site-ului putând să descopere locuri mai puţin văzute ale clădirii, informează Filarmonica "George Enescu".

RomaniaTV.net
20 dec. 2011, 16:41
Ateneul Român virtual. Vezi cum poţi intra cu un click în cea mai veche Filarmonică din ţară

Turul virtual al Ateneului Român cuprinde 30 de panorame sferice (360 de grade), de mare rezoluţie şi de calitate vizuală foarte bună. Turul poate fi parcurs fie trecând de la o panoramă la alta, fie cu ajutorul hărţii, fie cu ajutorul listei de panorame. Pe lângă spaţiile cunoscute publicului, foyer-ul şi sala mare, pot fi vizitate şi spaţii mai puţin accesible dar foarte interesante – vedere panoramică de pe clădire sau luminatorul interior. Vezi AICI cum poţi face turul virtual al Ateneului Român.

Proiectul a fost realizat de către agenţia youngminds şi echipa: Mihai Bodea – fotografie şi post-procesare, Mihai Tatomir şi Dragoş Ionescu – dezvoltare, Alexandru Butică – design, Bogdan Tăut – project management.

Istoria unui simbol al Bucureştiului

Locul unde s-a ridicat Ateneul Roman aparţinea familiei Văcăreştilor. În 1886 a început construcţia actualului edificiu, iar o parte din fonduri au fost adunate prin subscripţie publică, la îndemnul „Daţi un leu pentru Ateneu”.

La recomandarea lui Charles Garnier, autorul Operei din Paris, planurile clădirii au fost concepute de arhitectul francez Albert Galleron, astfel încât să poată folosi fundaţia deja turnată a manejului început de Societatea Equestra Română. Clădirea a fost inaugurată la 14 februarie 1888.

Faţada este un peristil cu lăţimea de 48 metri. Cele şase coloane ale peristilului au 12 metri înălţime, fiind identice în dimensiuni cu cele ale Erechteionului din Atena. Sub peristil se află cinci medalioane în mozaic care îi reprezintă pe cinci mari domnitori ai ţării: Neagoe Basarab, Alexandru cel Bun, Regele Carol I al României, Vasile Lupu şi Matei Basarab. Înălţimea totală a clădirii până în vârful cupolei este de 41 metri.

În interior, sala de concerte, cu un diametru de 28,50 metri, şi o înălţime de 16 metri, are 600 de locuri la parter şi 52 de loji (în total aproximativ 794 de locuri).

În 1935, la iniţiativa lui George Enescu, au fost strânse fonduri pentru construcţia orgii de concert, amplasată în fundalul scenei.

Ateneul a fost consolidat şi restaurat în perioada 2000-2004 şi a fost redeschis în 2005, cu ocazia ediţiei a XVII-a a Festivalului Internaţional „George Enescu”.