ATENTATELE din Boston: Suspectul terorist Djohar Ţarnaev vrea să fie JUDECAT la Washington

Principalul suspect al dublului atentat de la Boston, Djohar Ţarnaev, din aprilie 2013 a cerut să fie judecat în capitala SUA, Washington, deoarece se teme că nu va fi judecat corect la Boston, oraş în nord-estul Statelor Unite, transmite AFP, citată de Agerpres.

RomaniaTV.net
19 iun. 2014, 20:36

În dublul atentat comis pe 15 aprilie 2013 în apropiere de linia de sosire a celebrului maraton de la Boston, statul Massachusetts, şi-au pierdut viaţa trei persoane, iar alte 264 au fost rănite. Doi fraţi de origine cecenă, Tamerlan şi Djohar Ţarnaev, sunt acuzaţi că au pus la cale masacrul.

Tamerlan a fost ucis de poliţie pe 19 aprilie 2013. Procesul lui Djohar urmează să înceapă la Boston în noiembrie. Împotriva lui au fost reţinute 30 de capete de acuzare pentru care riscă pedeapsa cu moartea.

Într-un document de zece pagini dat publicităţii miercuri seară, avocaţii lui Djohar Ţarnaev solicită judecarea clientului lor la Washington pentru a i se asigura cel mai echitabil proces posibil, potrivit Agerpres.

Pe baza unor sondaje de opinie, avocaţii suspectului susţin că la Boston există o ‘covârşitoare prezumţie de vinovăţie’, ‘o pre-judecare a pedepsei ce ar trebui să fie pronunţată’ împotriva lui şi ‘un număr foarte ridicat’ de posibili juraţi care au participat la maratonul din 2013 ori au cunoscut participanţi.

‘Examinarea preliminară a informaţiilor pe care le-am cules ne-a condus la concluzia că vor exista prejudecăţi în districtul Massachusetts’, au scris ei. ‘În consecinţă, căutăm un alt loc’ pentru desfăşurarea procesului, a adăugat apărarea.

Avocaţii au prezentat rezultatele unor sondaje de opinie realizate la Boston, Manhattan şi Washington, potrivit cărora capitala federală este locul care prezintă ‘cele mai puţine prejudecăţi’.

Ei au reamintit că impactul asupra comunităţii locale al atentatului comis la Oklahoma City în 1995 a dus la schimbarea locului unde s-a ţinut procesul autorului acestuia, Timothy McVeigh, care a fost judecat la Denver, în vestul Statelor Unite.

La începutul lunii mai, avocaţii au mai cerut ca pedeapsa cu moartea să fie declarată neconstituţională la nivel federal, solicitare pe care procurorii au respins-o într-un document separat.