Atenţie, fumători! Medicii avertizează despre riscuri suplimentare dacă expiraţi fumul de ţigară pe nas

Dacă o persoană expiră în mod regulat fum de țigară prin nas, acest lucru poate duce la atrofia mucoasei și la consecințe oncologice, spune un reputat medic otolaringolog, Vladimir Zaiţev.

25 iun. 2022, 17:26
Atenţie, fumători! Medicii avertizează despre riscuri suplimentare dacă expiraţi fumul de ţigară pe nas

Prima consecinţă importantă este supra-uscarea mucoasei. Fumul de ţigară este fierbinte, iar mucoasa nazală trebuie umezită. Mucoasa încetează să mai fie hidratată şi trece mai întâi într-o stare de subatrofie, iar apoi urmează atrofia. Acest lucru va fi însoțit de uscăciune în mucoasa nazală, o senzație de arsură, iar manifestarea extremă este sângerare nazală, din cauza uscării excesive”, a avertizat Vladimir Zaiţev.

„Există şi un risc extrem de mare de vigilență oncologică în ceea ce privește cavitatea nazală. Riscurile cresc zeci de ori. Cresc inclusiv la persoanele care lucrează în industrii periculoase, dar poartă măști de protecție, pentru o perioadă limitată de timp, dar fumătorul este mult mai expus, pentru că nu are nicio protecţie atunci când fumează”, a adăugat medicul.

Citeşte şi Până în 2030 nu vor mai exista fumători! Măsura, criticată pentru că ar încălca liberul arbitru, presupune creşterea progresivă a vârstei minime de la care o persoană poate cumpăra ţigări

Otolaringologul Ivan Leskov a remarcat că consecințele expirării fumului de ţigară pe nas sunt similare cu ceea ce se confruntă o persoană după un coronavirus. „Simțul mirosului scade, deoarece în această situație, neuronii responsabili de percepția mirosurilor încep să moară. Acest mecanism de pierdere a mirosului este similar cu mecanismul Covid”, a spus acesta.

Potrivit medicului, în unele situații, o astfel de consecință este ireversibilă. „Dacă persoanele care au avut Covid au doar mirosuri extrem de neplăcute, atunci fumătorii au percepția întregului spectru, dar pragul de sensibilitate este coborât. Din păcate, într-o serie de situații, acest lucru este ireversibil”, a conchis Leskov.

Citeşte şi Alimentul ideal pentru sănătatea plămânilor se găseşte în orice magazin. Recomandat în special fumătorilor