Atenție la aceste alimente în timpul sarcinii! Ce influență are dieta gravidelor asupra preferințelor culinare ale bebelușilor

Sarcina este o perioadă în care femeile manifestă pofte pentru alimente mai "bizare", însă aceste mâncăruri pot influența și preferințele culinare ale nou-născutului.

27 aug. 2021, 12:12
Atenție la aceste alimente în timpul sarcinii! Ce influență are dieta gravidelor asupra preferințelor culinare ale bebelușilor

Sarcina este o perioadă plină de provocări alimentare pentru femei, însă puține persoane știu că preferințele culinare ale copilului se formează încă din perioada intrauterină.

Specialiștii consideră că mamele care vor ca viitorii copii să dezvolte obiceiuri alimentare sănătoase, atunci ele ar trebui să consume anumite mâncăruri în timpul sarcinii, pe lângă obișnuitele pofte ale graviduțelor.

Aceasta înseamnă că micuțul își va forma gusturile culinare în funcție de alimentația pe care mama o va avea în timpul sarcinii.

Explicația stă în faptul că  până în a 12-a săptămâna de sarcina, fătul înghite lichidul amniotic, iar până în săptămâna 28, copilul dezvoltă un puternic simț al mirosului, potrivit unui studiu elaborat în anii ’80.

În a 21 săptămână de sarcină, fătul consumă zilnic câteva grame din lichidul amniotic, un lichid care include toate aromele alimentelor și băuturilor consumate de mamă.

„Vanilia, morcovul, usturoiul, anasonul, menta sunt unele dintre aromele care s-au dovedit a fi transmise lichidului amniotic sau laptelui de mamă”, a menționat Julie Mannella, o cercetătoare care studiază gustul la sugari la Institutul Monell Chemical Senses Center.

Experții au condus un experiment în cadrul căruia gravidelor le-au fost oferite capsule de usturoi sau de zahăr, înainte de a preleva un eșantion din lichidul lor amniotic.

Aceștia au rugat un grup de oameni să miroase ulterior mostrele cu lichidul prelevat, pentru a vedea dacă aromele se pot transmite de la mamă la făt.

„S-a dovedit a fi extrem de simplu, doar mirosindu-le, să aleagă mostrele de la femeile care consumaseră usturoi. Simțul gustului reprezintă, de fapt, 90% din miros”, a mai spus specialista.

Cercetătorii au demonstrat nu doar că laptele matern și lichidul amniotic capătă aroma alimentelor ingerate, dar și că amintirea acestor arome se formează în creierul fătului încă din timpul sarcinii.

Astfel un stil de viață sănătos, cu fructe și legume din belșug, în perioada sarcinii, generează șanse mari ca și copilul să manifeste preferințe pentru astfel de alimente bogate în vitamine și alți nutrienți.

Sarcina. Alimentele interzise sau care trebuie evitate

Există totuși și anumite alimente sănătoase care trebuie consumate cu măsură în timpul sarcinii.

Din categoria fructelor fac parte: prunele, pepenele rosu, capsunile, ciresele negre, nucile, alunele, citricele – maxim un fruct de marime medie (mar, portocala, banana) sau 2 fructe de marime mică: (prune, capsuni, kiwi, caise) sau o cană de compot sau maxim 125 ml suc de fructe / zi sau o lingură de fructe uscate.

Legumele care ar trebui consumate cu măsură de către gravide sunt: varza, brocoli, fasole, mazare, vinete, castraveti, rosii, usturoi, sparanghel, linte – 1/2 de cana de legume gatite si o cana de legume proaspete, un cartof/ zi.

Anumite preparate din carne nu sunt recomandate în timpul sarcinii: afumatura, carne de porc, peste oceanic, prajeala, tocatura

Alcool este interzis femeilor însărcinate deoarece inhibă secreția de lapte. Femeile garvide ar trebui de asemenea să evite cafeaua, tutunul, sucurile acidulate, dulciurile.

Este contraindicat în timpul sarcinii consumul de alimente care contin multe grasimi saturate, tip fast food, precum si a celor imbogatite cu aditivi alimentari si coloranti, notează demamici.ro.