Atenţie şoferi, se modifică Codul Rutier! Reguli noi pentru persoanele cu permisul suspendat

Conform modificărilor din Codul Rutier, persoanele care doresc să îşi redobândească mai repede permisul auto, vor fi nevoite să depusă cererile până în a 30-a zi, respectiv a 45-a zi a perioadei de suspendare. Proiectul de hotărâre se află în dezbatere publică.  

RomaniaTV.net
13 ian. 2020, 18:10
Atenţie şoferi, se modifică Codul Rutier! Reguli noi pentru persoanele cu permisul suspendat

„Cererea se depune, după caz, până în a 30-a zi, respectiv a 45-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru care titularul permisului de conducere solicită reducerea.”, se arată în proiectul de hotărâre.

Cererile pentru reducerea perioadei de suspendare vor fi soluţionate în termen de cel mult cinci zile de la depunere, termen care până în acest moment nu exista. Pe scurt, titularul cererii va trebui să primească un răspuns, fie afirmativ sau negativ, în maxim cinci zile.

„Reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce sau refuzul de a reduce această perioadă, se dispune în scris de către șeful serviciului poliției rutiere prevăzut la alin. (1) sau, după caz, de către șeful poliției rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române prevăzut la alin. (2) și se comunică titularului permisului de conducere în cel mult 5 zile de la data înregistrării cererii, inclusiv.”, prevede proiectul de act normativ.

Dreptul la reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere este prevăzut în Legea nr. 130/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Persoanele care vor să îşi redobândească permisul auto mai devreme trebuie să îndeplinească două condiţii. Astfel, să aibă permis auto de peste un an de zile şi să fie declaraţi admişi la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie.

Legislaţia rutieră în vigoare stabileşte faptul că, în funcţie de contravenţia săvârşită, dreptul de a conducere al unui şofer poate fi suspendat pe o perioadă de 30,60 sau 90 de zile.