Audierea soţiei lui Adrian Năstase în dosarul „Zambaccian” a fost amânată

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a amânat, luni, audierea soţiei fostului premier Adrian Năstase, informează Mediafax. Amânarea a avut loc după ce avocatul acesteia a depus acte privind starea ei de de sănătate şi a arătat că, din motive medicale, ea nu poate face declaraţii la acest termen.

07 oct. 2013, 14:36
Audierea soţiei lui Adrian Năstase în dosarul „Zambaccian” a fost amânată

Luni, ICCJ a reluat audierile în dosarul cunoscut ca „Zambaccian” şi legat de modul în care soţii Adrian şi Dana Năstase au achiziţionat numeroase bunuri provenind din China.

La termenul de luni, avocatul Danielei Năstase a depus la instanţă două acte medicale care să arate starea de sănătate a acesteia şi a precizat că, la acest moment, ea nu poate face declaraţii.

Tot luni, instanţa a audiat-o pe Irina Paula Jianu, fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, condamnată în acest dosar la trei ani de închisoare cu executare.

Adrian Năstase, citat la domiciliu în dosarul „Mătuşa Tamara”

Jianu le-a arătat judecătorilor că a fost audiată de fostul şef de secţie din DNA, procurorul Lucian Papici, care i-ar fi spus că poate scăpa de acuzaţii dacă demască alte persoane cu funcţii importante.

„Am fost audiată de procurorul Papici. Eu i-am spus că nu ştiu de ce sunt acuzată, pentru că eu nu am dat sau luat mită vreodată. El mi-a spus atunci să fac declaraţii. Mi-a spus să vorbesc despre oamenii pe care îi cunosc. Atunci, eu l-am întrebat dacă voi mai fi acuzată dacă fac declaraţii, iar el a răspuns că nu”, a arătat Jianu.

În 5 mai 2010, Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată pe Adrian Năstase, Daniela Năstase şi Irina Paula Jianu, pentru fapte de corupţie.

Adrian Năstase şi-a petrecut primele ore de libertate în spital. Ce analize a făcut fostul premier

Procurorii DNA susţin că, în perioada 2002 – 2004, în calitate de premier – cu atribuţii de coordonare a activităţii membrilor Guvernului, de numire a conducătorilor organelor de specialitate din subordinea Guvernului şi a altor persoane ce îndeplinesc funcţii publice, cu atribuţii de control în ce priveşte activitatea miniştrilor şi atribuţii de control asupra autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale prin Aparatul de lucru al primului ministru – Adrian Năstase ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul Danielei Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004.

Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.

La 30 martie 2012, în acest dosar, Adrian Năstase a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită.

Soţia fostului premier, Daniela Năstase, a fost condamnată atunci tot la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru „participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală”, fiind achitată pentru complicitate la luare de mită şi şantaj.

Fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Irina Paula Jianu a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare.

 

CITESTE SI:

Iliescu: Năstase nu se va mai angaja curând într-o poziţie activă în viaţa politică

DNA: Adrian şi Dana Năstase, achitaţi „eronat”. Înregistrarea care îl incriminează pe fostul premier