CAZUL ŞOVA. Augustin Zegrean: CCR poate fi sesizată şi pentru lipsa unei hotărâri a Senatului VIDEO

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, joi, că este cert că va ajunge în atenţia CCR situaţia senatorului Dan Şova, după ce Senatul nu a permis arestarea acestuia. Zegrean a arătat că CCR poate fi sesizată şi pentru lipsa unei hotărâri a Camerei Superioare. Precizările şefului CCR vin în contextul în care în Monitorul Oficial nu a fost publicată o hotărâre a Senatului privind votul în cazul Şova. 

26 mart. 2015, 08:49
CAZUL ŞOVA. Augustin Zegrean: CCR poate fi sesizată şi pentru lipsa unei hotărâri a Senatului VIDEO

Invitat să comenteze faptul că Dan Şova a scăpat de arestarea preventivă prin votul Senatului, fără însă ca acest for să adopte oficial o hotărâre în acest sens şi întrebat cum ar putea această situaţie să ajungă în discuţia Curţii, preşedintele CCR Augustin Zegrean a răspuns: „Şi pentru faptul că nu există o hotărâre poate fi sesizată Curtea (…) Sunt mai multe căi, dar eu nu pot să dau consultanţă constituţională. Scrie în lege că nu am voie„.

Zegrean a estimat că disputa privind rezultatul votului privind ridicarea imunităţii parlamentare va fi discutată şi la Curte. „Am înţeles că vor să vină la noi să ne întrebe. Vom da un răspuns când vom fi sesizaţi (…) Sunt sigur că vor ajunge la noi cu povestea asta, aşa că nu am cum să mă pronunţ acum„, a spus judecătorul.

Acesta a refuzat să pună în discuţie dreptul Camerelor Parlamentului de a respinge solicitările justiţiei privind imunitatea unor membri. „Este dreptul lor să o facă, să le admită şi să le respingă pentru că este o cerere la care trebuie să dai un răspuns. Dacă nu ar putea să le respingă, atunci ce rost mai mare cererea?„, s-a întrebat Augustin Zegrean.

Solicitarea DNA de arestare a lui Dan Şova a fost respinsă pentru că nu a întrunit numărul de voturi necesar.

Cererea a înregistrat 79 de voturi „pentru”, 67 „împotrivă” şi 5 abţineri, pentru aprobare. Potrivit anunţului oficial făcut în plen în urma numărătorii voturilor, ca urmare a faptului că nu a fost întrunit votul majorităţii senatorilor, Senatul nu încuviinţează arestarea preventivă a lui Dan Şova. Numărul total al senatorilor este de 168, majoritatea fiind, astfel, de 85 de parlamentari.

Deocamdată, Şova a rămas cu imunitatea la arestare doar pe baza procesului verbal de constatare a rezultatului votului, în Monitorul Oficial nefiind publicată încă vreo hotărâre oficială a Senatului de respingere a cererii DNA.

CITEŞTE ŞI Senatul a votat: DARIUS VÂLCOV poate fi ARESTAT. DAN ŞOVA a scăpat de arestare

Votul este însă unul controversat, având în vedere că prevederile legale şi constituţionale sunt contradictorii.

Traian Băsescu a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care declară că preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a comis „un grav abuz în serviciu, încălcând Constituţia României” în cazul Şova.

Călin Constantin Anton Popescu Tăriceanu a făcut astăzi, în cazul Şova, un grav abuz în serviciu, încălcînd Constituţia României şi decizii anterioare ale Curţii Constituţionale. Această slugă a lui Victor Viorel Ponta trebuie să ajungă urgent în faţa justiţiei„, a scris Traian Băsescu pe pagina sa de Facebook.

Statutul deputaţilor şi senatorilor şi Regulamentul Senatului prevăd că solicitarea DNA de arestare poate fi aprobată doar cu votul majorităţii membrilor Camerei.

În schimb, Constituţia României stipulează  la articolul 76, alin. 2, că „Adoptarea legilor şi hotărârilor Parlamentului – Legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu VOTUL MAJORITĂŢII MEMBRILOR PREZENŢI din fiecare Cameră”. CCR a arătat, in decizia 989/2008, ca decizia se ia cu „jumătate plus unul din prezenţi votează arestarea preventivă”.

Întrebat de jurnaliști cine a decis că prevalează regulamentul în fața Constituției, senatorul PNL Cristian Bodea a răspuns că ” a fost decizia comisiei de numărare, președintele de ședință a luat act de ea, așa s-a aprobat”.

Este decizia președintelui Senatului (Călin Popescu Tăriceanu – n.r.) de a lua act și de a nu discuta mai mult pe această temă. Vă rog să-l întrebați pe dumnealui, el este responsabil împreună cu comisia de numărare”, a explicat Bodea.

Şi în cazul Elenei Udrea a fost o situaţie similară, când s-a adoptat o cerere DNA de arestare cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi.

CITEŞTE ŞI Avocaţii ELENEI UDREA contestă votul din PARLAMENT. Prevederile legislative se bat cap în cap VIDEO