AUR îi cere premierului demiterea imediată a ministrului Energiei, Virgil Popescu, din cauza facturilor uriaşe la gaze şi curent

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) solicită demiterea "imediată" a ministrului Energiei, Virgil Popescu, pentru creşterea "nejustificat" de mare a preţurilor la energie, susţinând că "o majoritate guvernamentală de 70% are toate pârghiile legale, constituţionale şi politice pentru a interveni rapid în sprijinul populaţiei şi al economiei româneşti".

14 ian. 2022, 12:52
AUR îi cere premierului demiterea imediată a ministrului Energiei, Virgil Popescu, din cauza facturilor uriaşe la gaze şi curent

AUR solicită guvernului adoptarea unui set de măsuri rapide „pentru contracararea crizei energiei care afectează grav nivelul de trai al populației și funcționarea economiei românești”. De asemenea, conducerea AUR solicită demiterea ministrului Energiei, Virgil Popescu, ca urmare facturilor uriaşe primite de români pentru gaze şi curent electric.

„Dincolo de contextul energetic internațional, cauza principală care a generat creșterea prețurilor la energie în România este liberalizarea făcută fără să existe condiții de piață concurențială. Din moment ce peste 80% din producția de energie este autohtonă, cea mai mare parte a ei fiind sub controlul direct al statului, iar costurile de producție nu au crescut decât în foarte mică măsură, nu există nicio justificare pentru creșterea de până la 10 ori a prețurilor. Aceste prețuri nejustificat de mari sunt un atac direct la buzunarul cetățenilor și al firmelor din România, înfăptuit cu largul concurs al autorităților statului care au permis acest lucru. Din acest motiv, ministrul Energiei Virgil Popescu trebuie imediat demis”, se arată într-un comunicat al AUR.

Citeşte şi: ANPC înfiinţează Comandamentul pentru energie. Adresă de mail şi telefon special pentru clienţii furaţi la facturi

AUR propune Guvernului un set de măsuri pentru protejarea economiei şi a populaţiei de efectele crizei energetice precum revenirea „imediată” la preţuri reglementate în energie şi plafonarea preţului final plătit de consumator, până când vor exista condiţii pentru o concurenţă reală.

Citeşte şi: INS anunţă dezastrul pentru români: Gazele s-au scumpit cu peste 51%, iar energia electrică cu 15% în ultiumul an

„Revenirea imediată la prețuri reglementate în energie, plafonarea prețului final plătit de consumator, până când vor exista condiții pentru o concurență reală. ANRE poate impune un preț reglementat care să acopere costurile de producție și o marjă a profitului de o singură cifră, care să depășească cu 1 sau 2 puncte procentuale rata inflației.

Realizarea de investiții în noi capacități de producție energetică. În loc să utilizeze resursele publice pentru diverse scheme de compensare a facturilor, este de preferat ca statul să facă investiții în obiectivele energetice noi: reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, finalizarea termocentralei de la Iernut etc.

Eliminarea schemelor de compensare care sunt o formă mascată de a menține profiturile uriașe ale „băieților deștepți” din energie.

Deschiderea de discuții cu Uniunea Europeană pentru eliminarea obligativității cumpărării de certificate de carbon de către producători, ca măsură tranzitorie pentru depășirea crizei energetice”, sunt măsurile propuse de AUR.