Austeritatea naşte generaţii pierdute: Cine vor fi SĂRACII EUROPEI în 2025

Douăzeci şi cinci de milioane de europeni vor fi afectaţi de sărăcie în 2025, dacă guvernele lor nu renunţă la măsurile de austeritate. Dintre aceştia, opt milioane ar urma să fie spanioli, respectiv unul din trei noi săraci ai Europei, relevă un studiu realizat de organizaţia nonguvernamentală Intermon Oxfam, citat de EFE.

RomaniaTV.net
18 sept. 2013, 15:49
Austeritatea naşte generaţii pierdute: Cine vor fi SĂRACII EUROPEI în 2025

Potrivit studiului, ale cărui date privind situaţia populaţiei din Spania au fost prezentate miercuri într-o conferinţă de presă, inegalităţile în cadrul societăţii vor fi tot mai mari şi nu există o schimbare de direcţie. Dacă tendinţa actuală se menţine, în 2025 Spania ar putea avea 20 de milioane de săraci, cu şapte milioane mai mult decât în prezent, ceea ce ar reprezenta 42% din populaţia ţării.

Responsabila cu cercetarea de la Intermon şi coautoare a raportului, Teresa Cavero, a subliniat că, din 2008, numărul săracilor a crescut în medie cu o jumătate de milion în fiecare an. Înaintea crizei, 20% dintre cei mai bogaţi spanioli câştigau de 5,3 ori mai mult decât 20% dintre cei mai săraci, iar în 2025 acest raport ar putea creşte de 18 ori, scrie Agerpres.

Studiul semnalează de asemenea existenţa unei „sărăcii active” care se constată în rândul populaţiei angajate, „un sac al sărăciei crescânde„. Potrivit lui Cavero, aceasta îşi are originea în reforma muncii, care favorizează concedierile şi locurile de muncă slab plătite şi reduce capacitatea de negociere cu întreprinderile.

Responsabila Intermon Oxfam a subliniat că Europa se confruntă cu „o generaţie pierdută” şi a apreciat că va fi nevoie de 25 de ani pentru a se ajunge la nivelul de viaţă din 2008.

În opinia responsabililor acestei ONG, soluţiile ar fi să se pună capăt politicilor de austeritate, să se adopte măsuri urgente pentru rezolvarea datoriei publice, schimbarea sistemului de finanţare. Totodată, aceştia au pledat pentru programe de stimulare a economiei care să fie axate pe crearea de locuri de muncă sau creşterea investiţiilor în serviciile publice.