Austria l-a dezamăgit profund pe Lucian Romașcanu: ”Iubeam Austria dintr-o mie de motive. Totul este acum doar o imensă amărăciune”

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, s-a declarat extrem de dezamăgit de votul Austriei prin care a blocat aderarea României la spațiul Schengen. Acesta a spus că este nevoie de o analiză profundă pentru ca România să înregistreze un succes pe termen scurt în această privinţă.

08 dec. 2022, 21:36
Austria l-a dezamăgit profund pe Lucian Romașcanu: ”Iubeam Austria dintr-o mie de motive. Totul este acum doar o imensă amărăciune”
Lucian Romașcanu

Austria l-a dezamăgit profund pe Lucian Romașcanu. Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, este dezamăgit de votul Austriei prin care a blocat aderarea țării noastre la Schengen, în condițiile în care a îndeplinit condițiile tehnice.

Citește și Ministrul Economiei tună și fulgeră după ce Austria a umilit România: ”Economia României pierde 10 miliarde de euro pe an rămânând în afara Schengen”

Austria l-a dezamăgit profund pe Lucian Romașcanu

”Totul este acum doar o imensă amărăciune, o nedreptate care nu poate fi curând reparată a stricat mai mult decât pot chiar şi austriecii să înţeleagă acum”, a scris Lucian Romașcanu pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Culturii a declarat că iubea Austria din mai multe motive, însă politicienii austrieci au decis joi „fără un minim caracter”, chiar şi împotriva propriilor interese.

„Iubesc, iubeam… Austria dintr-o mie de motive: cultura noastră comună, oamenii, pârtiile, Viena, Mozart şi multe, multe altele. Totul este acum doar o imensă amărăciune, o nedreptate care nu poate fi curând reparată a stricat mai mult decât pot chiar şi austriecii să înţeleagă acum. Înţeleg că politica e negociere şi compromis, dar am învăţat că nu există politică sănătoasă fără caracter. Politicieni austrieci şi nu numai, ale căror interese le vom afla sigur, au decis azi, fără un minim caracter, chiar împotriva propriilor interese. În orice caz, o analiză profundă a acţiunilor partidelor, ale instituţiilor statului implicate, rapoarte detaliate sunt acum necesare pentru a fi siguri că aderarea la Schengen va fi un succes într-un termen scurt”, a mai subliniat ministrul.

Lucian Romașcanu a adăugat că România trebuie să meargă mai departe pentru a ajunge acolo unde merită.

„Vom merge înainte, iar România va fi acolo unde merită. Şi unde a ajuns de fiecare dată, chiar dacă a fost nevoie de răbdare şi eforturi mai mari decât au avut alţii nevoie! Mulţumiri tuturor prietenilor noştri externi şi românilor care au susţinut aderarea până în ultimul moment! Un lucru bun din tot acest necaz: de azi suntem mai uniţi şi mai determinaţi să luptăm noi pentru noi”, a mai spus ministrul.

Reacția ministrului Culturii vine la scurt timp după ce Austria a votat joi în Consiliul JAI împotriva admiterii României în Schengen, iar Olanda a votat împotriva admiterii Bulgariei care e cuplată cu România fiind evaluate împreună.

Astfel, România şi Bulgaria rămân deocamdată în afara spaţiului Schengen. Austria şi Olanda au votat împotriva aderării României şi Bulgariei la Schengen. În schimb, Croaţia a fost acceptată.

Citește și Adrian Porumboiu desființează clasa politică după respingerea României din Schengen: „O umilință! Vorbim că jucătorii noștri sunt proști, dar politicienii sunt și mai proști!”