AVANTAJE şi DEZAVANTAJE. Iată ce este recomandat să foloseşti: PERIUŢA de DINŢI manuală sau electrică

Eficacitatea curăţării dinţilor cu o periuţă de dinţi manuală comparativ cu una electrică este un subiect controversat în prezent. Periuţa electrică este considerată însă de unele persoane mai performantă în îndepărtarea plăcii dentare şi prevenirea cariilor.

01 oct. 2014, 09:40
AVANTAJE şi DEZAVANTAJE. Iată ce este recomandat să foloseşti: PERIUŢA de DINŢI manuală sau electrică

Factorul cel mai important in mentinerea sanatatii orale este respectarea celor doua spalari pe dinti zilnice, timp de minimum doua minute. Indiferent de tipul periutei de dinti utilizate, curatarea propriu-zisa a danturii in fiecare zi este cea care conteaza, scrie sfatulmedicului.ro.

AVANTAJELE periutei de dinti manuale

1. Accesibilitatea si costul redus. Periutele manuale sunt ieftine si usor de gasit in orice magazin sau farmacie.
2. Portabilitatea. Este mult mai usor de purtat in bagaj o periuta de dinti manuala, dar si de folosit in deplasare.
3. Presiunea scazuta asupra dintilor si gingiilor. Cu o periuta manuala, presiunea exercitata asupra danturii si a gingiilor este mai usor de controlat.
4. Usurinta de utilizare de catre copii. Pentru cei mici, periuta de dinti manuala este o alternativa mai sigura decat cea electrica.
5. Curatarea temeinica a limbii. Periutele manuale pot fi manevrate mai usor pentru curatarea corecta a limbii si a cavitatii bucale, fiind si mai flexibile.

Citeşte şi Cum îţi alegi pasta de dinţi şi de ce trebuie făcut detartrajul. Vezi soluţii de albire a dinţilor

DEZAVANTAJELE periutei de dinti manuale

1. Confortul scazut la utilizare (efortul este mai mare atunci cand sunt folosite)
2. Lipsa unui control asupra duratei periajului (periutele electrice functioneaza automat doua minute, asadar impun o curatare mai corecta a danturii).

AVANTAJELE periutei de dinti electrice

1. Confortul sporit la utilizare. In cazul periutelor electrice, tot ce trebuie sa faceti este sa pozitionati periuta la un unghi de 45 de grade si sa o lasati sa actioneze.
2. Rezultate mai bune. Unele studii au demonstrat ca periutele electrice curata mai eficient dantura decat cele manuale, indepartand mai bine placa dentara si reducand riscul aparitiei gingivitei.
3. Durata mai lunga a periajului. Modelele avansate de periute electrice sunt concepute astfel incat sa functioneze neintrerupt timp de doua minute la fiecare periaj dentar. Aceasta caracteristica asigura mentinerea unei mai bune sanatati dentare.
4. Usurinta manevrarii. Periutele electrice sunt ideale pentru varstnici si persoanele care sufera de o forma de artrita, sindrom de tunel carpian si alte afectiuni articulare, care ingradesc libertatea de miscare.

Citeşte şi Ne schimbăm periuţa de dinţi după ce am fost răciţi? Află ce spun specialiştii

DEZAVANTAJELE periutei de dinti electrice

1. Necesitatea de reincarcare sau inlocuire a bateriilor
2. Costul crescut (aceste periute costa semnificativ mai mult decat cele manuale)
3. Spatiul ocupat in bagajul de calatorie
4. Vulnerabilitatea crescuta la deteriorare (este suficient sa scapati o singura data pe jos o periuta electrica pentru ca aceasta nu mai functioneze).

SFATURI pentru igiena orala

Indiferent daca optati pentru o periuta de dinti manuala sau o periuta electrica, este de preferat sa alegeti una cu perii moi, astfel incat sa nu supuneti unei agresiuni sporite dintii si gingiile.

Nu uitati sa inlocuiti periuta manuala sau capul periutei electrice cel putin o data la trei luni dupa aceasta perioada, perii nu mai sunt suficient de fermi si lungi, deci nu isi mai pot servi scopul, iar bacteriile acumulate va pot pune in pericol sanatatea.

Citeşte şi De la ce vârstă trebuie să se spele COPIII pe dinţi? Cum alegem PASTA şi PERIUŢA pentru micuţi