Consultări la Cotroceni pentru noul Guvern fără PSD. Klaus Iohannis, aşteptat să desemneze premierul

Preşedintele Klaus Iohannis se află marţi, din nou, faţă în faţă cu liderii PNL, USR PLUS, UDMR, AUR şi cu reprezentanţii minorităţilor pentru o nouă rundă de consultări la Cotroceni la finalul căreia şeful statului este aşteptat să anunţe numele premierului desemnat să formeze noul guvern. La discuţii participă şi Florin Cîţu, propunere coaliţiei pentru funcţia de prim-ministru. La discuţii au fost invitaţi şi cei de la PSD, dar au refuzat, liderul Marcel Ciolacu anunţând că intră în Opoziţie.

22 dec. 2020, 15:30
Consultări la Cotroceni pentru noul Guvern fără PSD. Klaus Iohannis, aşteptat să desemneze premierul
Consultări la Cotroceni pentru noul Guvern fără PSD. Klaus Iohannis, aşteptat să anunţe numele premierului desemnat. Foto: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a început a doua rundă de consultări la Palatul Cotroceni, la finalul cărora este aşteptat să anunţe pe cine desemenează premier. Cum PSD a anunţat că nu va participa la întâlnirea cu şeful statului, programul a fost refăcut. Astfel că, la ora 15.30 au ajuns la discuţii liderii PNL, USR-PLUS și UDMR însoţiţi de Florin Cîţu, omul pe care coaliţia îl susţine pentru funcţia de prim-ministru.

„Felicitări pentru formalizarea coaliției și viteza cu care ați reușit să promovați demersurile în Parlament. Recunosc că este prima dată când un parlament este constituit într-o zi și un pic. Este excelent”, le-a spus Klaus Iohannis liderilor coliaţie, la Cotroceni.

Întâlnirea s-a încheiat după mai puţin de jumătate de oră.

La ora 16 au ajuns la Cotroceni şi reprezentanţii AUR, George Simion şi Claudiu Târziu. Înainte de discuţia cu şeful statului, George Simion a anunţat că „din respect instituţional” participă la consultări, dar că parlamentarii AUR nu vor vota Guvernul Cîţu.

Liderul AUR a precizat că ei îl susţin în continuare pe Călin Georgescu pentru funcţia de prim-ministru şi cere redeschiderea şcolilor.

 

Ştirea iniţială:

Klaus Iohannis a chemat din nou partidele la consultări pentru desemnarea unui prim-ministru.

„În temeiul prevederilor art. 80 alin. (2) şi ale art. 103 din Constituţia României, preşedintele Klaus Iohannis a invitat la Palatul Cotroceni preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru”, a informat Administraţia Prezidenţială.

Aceasta este a doua rundă de consultări a şefului statului cu reprezentanţii formaţiunilor care au intrat în Parlament după alegerile din 6 decembrie.

Întâlnirile ar fi trebuit să înceapă la ora 15, cu PSD. Însă liderul PSD Marcel Ciolacu a anunţat că social-democrați că nu vor merge la consultările convocate de Klaus Iohannis pentru desemnarea unui premier.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu: „PSD nu va participa la circul ieftin de la Cotroceni al omului care ar trebui să fie garantul Constituţiei” 

De asemenea, delegaţiile PNL, USR PLUS şi UDMR vor merge la consultări împreună la ora 15.30 la Palatul Cotroceni, cu propunerea ca Florin Cîțu să fie premierul României.

„Ieri seara am semnat protocolul coaliţiei. Este firesc să mergem împreună. Noi deja avem stabilit un program de guvernare. Ne pregătim o echipă de guvernare, avem majoritate în Parlament, deja demonstrată, şi mergem să îi spunem preşedintelui lucrul acesta. E un gest firesc, după două săptămâni de negocieri, când am reuşit într-un timp relativ scurt, zic eu, să avem şi echipă de guvernare, şi program de guvernare. Acum este important să putem avansa, să avem un Guvern cât mai repede şi atunci nu are rost să ne mai formalizăm. Am hotărât să mergem împreună, pentru că vom spune acelaşi lucru, atât timp cât avem deja o bază comună”, a declarat Dacian Cioloş, pentru AGERPRES.

Citeşte şi: Ludovic Orban, ales preşedinte la Camera Deputaţilor târziu în noapte, după ce AUR a plecat din sală

AUR participă la consultările convocate de Klaus Iohannis într-o formulă restrânsă, Claudiu Târziu și George Simion.

Nu se ştie ce se va întâmpla cu delegaţia miniorităţilor. Toţi parlamentarii acestui grup sunt în izolare după ce patru dintre ei au fost depistaţi pozitiv cu COVID-19.

Klaus Iohannis afirma, în urmă cu o săptămână, după primele consultări cu partidele, că „această primă rundă de consultări a dus la un schimb de opinii bun”, însă nu erau „încă întrunite condiţiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou Guvern”.

Citeşte şi: Anca Dragu (USR-PLUS) este prima femeie aleasă Preşedinte al Senatului în România

Liderii PNL, USR PLUS şi UDMR – Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloş şi Kelemen Hunor – au semnat, luni seară, acordul de guvernare 2020 – 2024. Documentul prevede că propunerea coaliţiei pentru funcţia de prim-ministru este Florin Cîţu.

Ce conţine acordul de guvernare încheiat de PNL, USR-PLUS şi UDMR. Documentul a fost publicat

Acord de Guvernare 2020-2024

Încheiat astăzi, 21 decembrie 2020, la București, între:

Partidul Național Liberal
Alianța USR-PLUS
Uniunea Democrată Maghiară din România

1. România trece, împreună cu întreaga lume, printr-o criză fără precedent. Ne asumăm responsabilitatea pentru a conduce țara noastră în vremuri dificile. O facem cu deplina convingere că România, cu decizii ferme pentru binele comun, poate ieși întărită atât din pandemie, cât și din dificultățile economice care decurg din aceasta.

2. Perioada de tranziție post-comunistă trebuie să se încheie. Statul român are nevoie de reforme profunde pentru a răspunde nevoilor și așteptărilor societății în secolul 21. Considerăm această inevitabilă transformare ca o oportunitate uriașă pentru a crește calitatea serviciilor publice și a vieții tuturor cetățenilor români, indiferent de gen, etnie, religie, vârstă, condiție socială sau locul unde trăiesc. Programul nostru de guvernare este un plan clar de acțiune care dă substanță și direcție proiectului nostru de inovare, dezvoltare și modernizare a statului.

3. Înțelegem că prezența scăzută la vot este un semnal de alarmă pentru democrația noastră. Vom acționa pentru a confirma încrederea cetățenilor care ne-au votat și pentru a câștiga încrederea celor care nu au votat că o bună guvernare poate schimba în bine viața oamenilor. Vom fi transparenți, ne vom consulta cu organizațiile societății civile, patronale, profesionale și sindicale și vom acționa pe baza unor decizii fundamentate. Vom urmări aplicarea principiului subsidiarității, adică luăm deciziile la un nivel cât mai apropiat de cetățeni.

4. Suntem trei formațiuni politice cu istorii și culturi organizaționale diferite. Ce ne-a adus împreună a fost responsabilitatea față de destinul României. Vedem diversitatea noastră ca o șansă de a ne completa reciproc și de a reprezenta diferite speranțe ale cetățenilor români. Ne leagă valorile comune de libertate, respect, integritate, responsabilitate individuală și solidaritate. Suntem hotărâți să apărăm aceste valori atunci când sunt amenințate și să ducem România mai departe pe drumul ei european.

5. Ne angajăm să respectăm voința cetățenilor exprimată în 6 decembrie și să nu schimbăm, prin traseism politic, rezultatul votului dat de cetățeni și majoritatea ce decurge din acest pact politic. Nu vom accepta parlamentari din alte partide în formațiunile noastre.

6. România are nevoie de stabilitate, predictibilitate și soluții pe termen lung. Majoritatea parlamentară pe care ne bazăm, constituită prin votul cetățenilor români, ne obligă să ne asumăm guvernarea pentru o legislatură completă. Avem încredere că acest pact și programul de guvernare sunt un fundament puternic pentru un guvern de lungă durată care poate aduce rezultate concrete pentru cetățeni.

7. Afirmăm dreptul fiecărei formațiuni semnatare de a-și nominaliza reprezentanții pentru funcțiile de demnitate publică convenite. Ne asumăm să propunem oameni profesioniști, cu experiență relevantă pentru domeniul pe care-l vor gestiona și cu o bună reputație. Vom descuraja nepotismul și clientelismul, vom acționa cu imparțialitate și vom respecta principiul competenței pentru ocuparea funcțiilor publice prin concurs.

Propunerea noastră de Prim-Ministru este Florin Cîțu.

Propunerea noastră pentru Președintele Senatului României este, din partea USR-PLUS, Anca Dana Dragu.

Propunerea noastră pentru Președintele Camerei Deputaților este, din partea PNL, Ludovic Orban.”, se arată în document.

Citeşte şi: PNL, USR-PLUS și UDMR au semnat acordul de guvernare: Sperăm să avem guvern până la Crăciun. Aşteptăm să ne cheme Iohannis la Cotroceni