Avertisment crunt al crescătorilor de animale. Cât va ajunge să coste un kilogram de carne

Carnea va ajunge la preţuri din ce în ce mai mari, în special cea de oaie, conform anunţurilor făcute de crescătorii din acest sector.

04 nov. 2022, 15:54
Avertisment crunt al crescătorilor de animale. Cât va ajunge să coste un kilogram de carne
Avertisment crunt al crescătorilor de animale. Cât va ajunge să coste un kilogram de carne

Avertisment crunt al crescătorilor de animale. Carnea se va scump, mai ales că Ministerul Agriculturii a decis să reducă din subvenția promisă în noul Plan Național Strategic (PNS). Astfel, tot mai mulți reprezentanți ai crescătorilor de ovine se plâng că îngrășarea mieilor este o activitate din ce în ce mai puțin rentabilă.

Citeşte şi: Cât vom plăti pe carnea de porc de pe masa de Crăciun. Petre Daea: „Românii nu trebuie să pună bani deoparte pentru carnea de porc, vor fi preţuri de respect pentru munca fiecăruia”

„În momentul de față, prețul la carnea de miel nu este cel corect, deși este un an foarte dificil pentru crescătorii de ovine din România. În primăvară am plecat de la 20-21 lei/kg, iar acum am ajuns la 12-13 lei/kg. În primăvară, prețul la kilogramul de furaj era undeva la 1,1-1,2 lei, acum furajul este 2-2,2 lei/kg. Astăzi, nu este rentabil să îngrași mielul pe fermă. Nu știu în continuare ce va fi, dar deocamdată suntem într-o situație extrem de dificilă”, a declarat Nelu Branga, crescător de ovine, președintele asociației Miorița din Chișineu-Criș, pentru Agro TV.

Citeşte şi: Specialiștii atrag atenția asupra beneficiilor pe care le au nitriții din carnea procesată. Care este cantitatea de mezeluri recomandată

Pe de altă parte, oierii sunt afectaţi mai ales de decizia MADR de a tăia peste 50 de milioane de euro din bugetul alocat sprijinului cuplat pentru crescătorii de ovine în perioada 2023-2027.

„Indiferent cum te numești, indiferent ce poziție ai, poți să fii ministru sau prim-ministru, președinte de țară, nu poți să iei o decizie unilaterală, fără să te consulți cu sectorul; această ajustare a sprijinului voluntar cuplat, care e cea mai importantă subvenție pentru oieri, să o faci după bunul tău plac și să îmi dai o explicație puerilă. Sprijinul cuplat a fost conceput de mine, împreună cu echipa pe care o conduceam în Ministerul Agriculturii în 2014, și am scris foarte clar că vor primi sprijin voluntar cuplat animalele înscrise în registrul genealogic al raselor. Asta implică controlul de performanțe, organizarea reproducției și desfacerea producției. Toată lumea m-a întrebat care vor fi prețurile la carne. Prețurile la carne vor fi draconice, datorită faptului că acestea sunt politicile, asta se dorește”, a precizat şi Gheorghe Neață, reprezentantul asociației crescătorilor de ovine Dacia, din județul Hunedoara.