Avertisment OMS: Riscăm ca pandemia să nu se termine anul acesta!

Directorul general al OMS a cerut şi măsuri pentru ca ţările în dezvoltare să beneficieze mai mult de vaccinurile ARN mesager (precum Pfizer şi Moderna), care s-au dovedit în mod special eficiente în combaterea COVID-19.

15 feb. 2022, 08:47
Avertisment OMS: Riscăm ca pandemia să nu se termine anul acesta!

OMS atrage atenţia că pandemia nu s-a terminat. Posibilitatea ca pandemia COVID-19 să fie pusă sub control până la sfârşitul acestui an există, dar lumea ”riscă tot mai mult să o irosească” din cauza percepţiei greşite date de cazurile uşoare de boală şi a ratei reduse a vaccinării în multe ţări care creează condiţii favorabile apariţiei unor noi variante ale coronavirusului, a avertizat luni directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit agenţiei EFE.

Raed Arafat a anunțat când vor fi ridicate restricțiile anti-Covid: „Ne apropiem de momentul în care apar măsurile de relaxare”
Numărul ridicat de cazuri uşoare de boală în ţările cu rate ridicate de vaccinare ”impulsionează ideea falsă că pandemia s-a terminat”, a atenţionat Tedros la o reuniune internaţională pe tema COVID-19.

Acestei idei i se adaugă situaţii foarte diferite în ţări unde nivelurile vaccinării şi testării sunt încă foarte joase, ”ceea ce creează condiţii ideale pentru apariţia unor noi variante ale coronavirusului”, a explicat el.

Alexandru Rafila, veşti proaste pentru români: „Nu este cazul încă de relaxări, tulpina Omicron este dominantă”

Șeful OMS a amintit în acest context că 116 ţări riscă să nu atingă obiectivul global de vaccinare anti-COVID-19 a 70% din populaţie până la jumătatea anului în curs. El a cerut comunităţii internaţionale, în special statelor dezvoltate, să doneze anul acesta 16 miliarde de dolari pentru ”Acceleratorul ACT”, programul prin care OMS şi alte organizaţii susţin distribuirea de vaccinuri, tratamente, teste şi alte instrumente împotriva COVID-19.

Directorul general al OMS a cerut şi măsuri pentru ca ţările în dezvoltare să beneficieze mai mult de vaccinurile ARN mesager (precum Pfizer şi Moderna), care s-au dovedit în mod special eficiente în combaterea COVID-19.

Tot mai multe țări europene încep să relaxeze restricțiile impuse pentru combaterea răspândirii virusului Sars-Cov-2. Suedia, Norvegia, Grecia sunt printre primele țări care au decis să relaxeze măsurile anti-Covid cât mai curând, iar unele deja au ridicat o parte din ele.

Dar OMS avertizează că e prea devreme ca garda să fie lăsată jos și îndeamnă guvernele să „și protejeze oamenii folosind fiecare instrument”.

După doi ani de pandemie, state din toată lumea încep să dea drumul lesei, eliminând unele restricții impuse pentru combaterea răspândirii bolii, în contextul în care infectările au scăzut, iar rata vaccinării a crescut.

Suedia a ridicat recent majoritatea restricțiilor rămase, urmând exemplul Danemarcei și Norvegiei, scrie CNBC.

Între timp, premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a anunțat și el planuri de a pune capăt regulilor de autoizolare pentru persoanele testate pozitiv cu Covid. „Nu obligăm oamenii să se izoleze dacă au gripă”, a afirmat Johnson.

În Suedia, măsurile privind distanțarea socială, utilizarea pașapoartelor pentru vaccin și limitarea numărului de persoane într-un singur loc au fost ridicate în această săptămână. De asemenea, testarea gratuită s-a încheiat, iar guvernul încearcă să reclasifice Covid drept boală care „nu este un pericol pentru societate sau amenințare pentru sănătatea publică”, începând cu 1 aprilie.

Zilele trecute, guvernul suedez a declarat că acum situația este „suficient de stabilă pentru a începe eliminarea treptată a măsurilor de control privind infecțiile”. „Vaccinarea este cea mai importantă armă în lupta împotriva Covid-19”, a adăugat Cabinetul suedez. 73% din populație este complet vaccinată, potrivit Universității Johns Hopkins.