Avertismentul făcut de OMS în legătură cu pandemia de coronavirus: „Nu este momentul”

Cazurile de infectări cu coronavirus au avut cea mai mare creștere zilnică, întrucât pandemia nu e nici pe departe la sfârșit, a arătat OMS, care cere țărilor să depună eforturi pentru a elimina virusul.

RomaniaTV.net
09 iun. 2020, 08:53
Avertismentul făcut de OMS în legătură cu pandemia de coronavirus: „Nu este momentul”

Potrivit OMS, virusul nu a ajuns la capacitate maximă în America centrală. „La mai mult de șase luni de la începutul pandemiei, acesta nu este momentul ca țările să încetinească lupta”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o informare online, potrivit Reuters.

Citeşte şi: Blocarea accesului pacienţilor non-COVID la tratamente, în timpul pandemiei, ar putea cauza mai multe decese decât infecţia cu COVID

Mai mult de 136.000 de cazuri noi au fost raportate duminică la nivel mondial, cel mai mult într-o singură zi până acum, a spus el. Aproape 75% dintre aceștia au fost raportați din 10 țări, în mare parte din America și Asia de Sud.

Ca răspuns la o întrebare despre China, principalul expert în domeniul urgențelor al OMS, Dr. Mike Ryan, a declarat că studiile retrospective ale modului în care a fost abordat focarul ar putea aștepta, adăugând: „Trebuie să ne concentrăm acum pe ceea ce facem astăzi pentru a preveni al doilea vârf.”

Mai multe spitale din Bucureşti, incluse într-un studiu OMS privitor la eficienţa a patru tratamente pentru coronavirus

Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş” şi Spitalul Militar Central „Dr. Carol Davila” sunt cele trei unităţi medicale pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii le-a inclus într-un studiu care va analiza eficienţa a patru tratamente diferite ce urmează a fi administrate pacienților infectaţi cu coronavirus.

Studiul, care ar putea fi demarat în două săptămâni, este realizat de OMS în 40 de ţări şi este condus de reprezentantul României la OMS, profesorul Alexandru Rafila.

Studiul compară mai multe scheme terapeutice, multe dintre ele în uz în foarte multe ţări. Într-adevăr se introduce şi compararea cu aceste scheme considerate deja clasice, a preparatului aprobat de agenţia medicamentului din SUA, Remdesivir. Numărul de pacienţi nu este limitat, dar cu siguranţă va exista o distribuţie a pacienţilor care să fie trataţi cu cele 4 scheme terapeutice. În niciun fel viaţa pacientului nu va fi pusă în pericol, pentru că nu se continuă cu o schemă dacă cumva situaţia pacientului se înrăutăţeşte şi are nevoie de altă abordare terapeutică”, a declarat profesorul Alexandru Rafila, conducătorul studiului, potrivit Mediafax.

Citeşte şi Vaccinul anticoronavirus finanţat de Bill Gates intră în etapa testării umane. Din toamnă, ar putea fi disponibil pe piaţă

Pacienţii incluşi în acest studiu au fost selectaţi pe baza unor criterii ce ţin de vârstă şi de boli asociate, potrivit unui comunicat de presă al Spitalului Militar, citat de Agerpres.

Potrivit profesorului Rafila, urmează a fi definitivate procedurile legate de importul medicamentelor care nu sunt disponibile la noi în ţară, printre care şi Remdesivir. Până în prezent, doar 30 de pacienţi români au beneficiat de tratament cu Remdesivir.