Avertismentul lui Octavian Jurma: „Şcoli închise în jumătate de ţară în două săptămâni”

Ministerele Educaţiei şi Sănătăţii au anunţat în ce condiţii începe noul an şcolar, dar specialiştii epidemiologi au veşti triste.

01 sept. 2021, 14:53
Avertismentul lui Octavian Jurma: „Şcoli închise în jumătate de ţară în două săptămâni”

Octavian Jurma susține că, potrivit datelor de la acest moment privind evoluția cazurilor COVID-19 din România, unele școli se vor închide după două săptămâni de la începerea anului școlar.

„Azi județul Ilfov a ajuns și oficial la incidența de 1 la mie. Tot astăzi, București a depășit incidența de 1 la 1000 în formulă standard o va depăși oficial probabil până la finalul acestei săptămâni (iar pe cea de 2 la mie în 2 săptămâni).

Înainte de valul 3, depășirea acestui prag ar fi atras multă atenție și agitație pentru că e pragul la care clasele începeau să între în online după o strategie atent gândită de Ministerul Sanatatii în colaborare cu Ministerul Educației. Acum acest prag a fost ridicat la 6 la mie fără nici o altă măsură compensatorie de siguranță și triaj epidemiologic”, scrie cercetătorul Octavian Jurma  pe Facebook.

Unii elevi vor începe noul an şcolar în format online. Care sunt condiţiile

Octavian Jurma a postat și un grafic al prognozei incidenței în fiecare județ, la începutul săptămânii, pe baza căruia cercetătorul atrage atenția că ”sunt județe importante care vor depăși 6 la mie și vor fi nevoite să inchidă școlile, la 2 saptamani după deschiderea lor. Nu e de altfel nici o surpriza ca pandemia ne prinde cand incercam sa blufăm cu sanatatea oamenilor pe masă”.

Azi judetul Ilfov a ajuns si oficial la incidenta de 1 la mie. Bucuresti are astazi 221 de cazuri in vreme ce intraga…

Posted by Octavian P Jurma on Tuesday, August 31, 2021

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, miercuri, că rata de infectare luată în calcul pentru modul de funcţionare al unităţilor de învăţământ va fi cea transmisă vineri. El a precizat că în cazul în vineri rata de infectare într-o localitate este de 5,99, iar luni 6,01 se respecta rata de infectare de vineri.

“Există o precizare pe care o consider foarte importantă. Rata de infectare luată în calcul pentru modul de funcţionare va fi rata de infectare de la finalul fiecărei săptămâni, în ziua de vineri. În ziua de vineri, fiecare şcoală va şti cum funcţionează întreaga săptămână. Doar ziua de vineri”, a declarat Sorin Cîmpeanu, miercuri, într-o conferinţă de presă.
El a precizat că se ia în calcul doar rata de infectare de pe siteul Direcţiei de Sănătate Publică.
“A doua condiţie este rata de infectare va fi cea disponibilă de pe siteul DSP, aceea este oficială, chiar dacă vor fi şi alte entităţi, între care şi Ministerul Educaţiei, care pentru o corectă şi completă informare vor afişa pe site, referinţa este rata de infectare afişată de DSP pentru localitatea respectivă, în ziua de vineri. Ziua de vineri va fi determinantă pentru scenariul de funcţionare pe întreaga săptămână. Dacă mă întrebaţi ce se întâmplă dacă în ziua de vineri este 5,99 şi se permite funcţionare cu prezenţă fizică, iar de luni avem 6,01 – 6,03, se respectă rata de infectare de vineri”, a explicat ministrul Educaţiei.