Avertismentul PSD despre Kurzarbeit. PNL se pregăteşte să scoată orice măsură de protecţie pentru angajaţi existentă în modelul german

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu susţine că păstrarea locurilor de muncă trebuie să fie o prioritate pentru guvernanţi, însă "kurzarbeit" arată "rău în contextul în care Guvernul PNL se pregătește să scoată orice măsură de protecție pentru angajați existentă în modelul german și să reducă capacitatea acestora de a fi protejați împotriva unor posibile abuzuri".

RomaniaTV.net
30 iun. 2020, 11:44
Avertismentul PSD despre Kurzarbeit. PNL se pregăteşte să scoată orice măsură de protecţie pentru angajaţi existentă în modelul german

„România trece printr-o situație dificilă iar păstrarea locurilor de muncă trebuie să fie o prioritate. Lipsa unei reacții coerente și a unor măsuri sustenabile, inclusiv utilizarea resurselor europene precum Fondul European de Ajustare la Globalizare (eligibil în context COVID-19 datorită raportului meu din PE), a condus la pierderea a sute de mii de locuri de muncă”, a afirmat europarlamentarul PSD Victor Negrescu.

Fostul ministru delegat pentru Afaceri Europene susţine că „ultima soluție găsită de guvernanți, kurzarbeit (“timp scurt de lucru”), nu este rea prin definiție”.

„Arată rău în contextul în care Guvernul PNL se pregătește să scoată orice măsură de protecție pentru angajați existentă în modelul german și să reducă capacitatea acestora de a fi protejați împotriva unor posibile abuzuri”, afirmă Victor Negrescu.

Europarlamentarul PSD a amintit despre riscurile care au fost enumerate şi de sindicate.

  • angajatul va avea programul și salariu redus de pe o zi pe alta, fără a avea un program predictibil sau a putea negocia;
  • există riscul ca angajatul să fie solicitat să producă la fel pe un salariu și un timp de lucru mai mic;
  • impunerea unor astfel de măsuri în mod discreționar cu scopul strict de a urmări creșterea profitului;
  • indemnizația oferită de stat pentru acoperirea scăderii veniturilor nu va fi plătită în același timp ridicând problema supraviețuirii pentru angajați în aceste situații cu riscuri, inclusiv pentru companii.

Europarlamentarul Victor Negrescu a menţionat că este în favoarea unui pact pentru muncă „pentru a trece peste această perioadă, dar acesta trebuie să cuprindă măsuri de protecție dar și acțiuni ferme pentru creșterea performanței profesionale a angajaților.

„Vorbim de problemele întâmpinate de angajații români din afară, dar să nu-i uităm pe cei din țară pe care dreapta îi lasă fără protecție. Să nu credeți că este cineva mai special, că nu o să se întâmple. Până acum angajații erau protejați de legislație și context, dar dacă se vor aproba ordonanțele pregătite riscurile sunt mari ca această protecție să dispară. Sunt pentru măsuri coerente și complete în domeniul muncii”, a menţionat Negrescu, potrivit unui mesaj publicat pe pagina de Facebook a PSD.

Ce înseamnă kurzarbeit şi cum se vor împărţi costurile salariale între angajator şi stat