Avertismentul unui medic epidemiolog de la Harvard, despre coronavirus: „Virusul nu mai poate fi oprit”

Medicul epidemiolog Marc Lipsitch de la Universitatea Harvard a explicat că noul coronavirus este periculos, iar acesta nu mai poate fi oprit. Cercetătorul spune că nu se cunoaşte modul în care infecţia s-a transmis în Statele Unite sau în Germania, dovadă că în anumite zone lucrurile par scăpate de sub control.

RomaniaTV.net
11 mart. 2020, 10:13

Într-un interviu acordat publicaţiei Der Spiegel, medicul a precizat că, din estimările sale, aproape 60 la sută dintre adulţi ar putea fi infectaţi cu noul coronavirus.

„Este o proiecţie. Dar dacă ai un număr de producere a bolii infecţioase de aproape doi (adică, în medie, un pacient infectat transmite boala altor două persoane), asta înseamnă că populaţia adultă va fi infectată, înainte ca răspândirea bolii poate fi oprită permanent. Nu este o estimare nefundamentată, ci doar un calcul simplu matematic despre răspândirea epidemiei”, spune medicul epidemiolog.

În 2003, Organizaţia Monidală a Sănătăţii a avertizat că sindromul SARS s-ar putea transforma într-o pandemie globală, cu toate că numărul de persoane contaminate la acea vreme a fost mai mic decât de cel al pacienţilor afectaţi de coronavirus. Marc Lipsitch a explicat că „aproape toate situaţiile de transmitere a bolii au fost în cazul pacienţilor ce acuzau simptome, iar astfel poate fi controlată mai uşor răspândirea bolii”.

„Pare a fi diferit în cazul virusului care cauzează COVID-19. Ca epidemiologi, rolul nostru este să luăm în calcul scenariul cel mai grav pentru a lua măsurile corespunzătoare pentru a opri epidemia”, a menţionat medicul Marc Lipsitch, conform sursei citate.

Citeşte şi: Un nou caz de coronavirus în Bucureşti: un medic de la Spitalul Gerota, contact al ofiţerului MAI. Este bolnavul cu numărul 30

Întrebat despre câţi oameni ar putea muri din cauza coronavirus, epidemiologul spune că nu poate face speculaţii în acest moment.

„Estimăm că aproape 1-2 la sută dintre pacienţii simptomatici au murit, dar nu ştim cu adevărat câţi oameni sunt infectaţi. E ca şi cum cazurile severe sunt vârful aisbegului, iar cele asimptomatice la bază. Nu vom putea şti cât de mare este aisbergului şi, în consecinţă, rata mortalităţii, până când epidemia ia sfârşit”, a menţionat medicul.

Cât despre măsurile prin care virusul poate fi oprit, epidemiologul spune că „este mult prea târziu” pentru a face acest lucru.

„Nu cred că virusul mai poate fi oprit. Este mult prea târziu. În Statele Unite, dar şi în Germania, constatăm că modul de transmitere a bolii nu poate fi corelat cu nimic din ceea ce cunoaştem. Aşadar, virusul s-a răspândit deja la nivel local. Acest lucru pare a fi un semn că în anumite zone lucrurile par a fi scăpate de sub control, a afirmat dr. Marc Lipsitch.

Pentru a ţine sub control epidemia, medicul susţine că trebuie identificate persoanele cu care au intrat în contact pacienţii infectaţi cu coronavirus şi plasarea acestora în carantină pentru a diminua numărul infecţiilor.

Marc Lipsitch (50 de ani) a coordonat studii de amploare despre răspândirea epidemiilor. Cercetătorul din cadrul Universităţii Harvard a studiat pandemia devastatoare de gripă din 1918-1920, cât şi riscul de infectare cu virusul SARS. 

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus. Numărul morţilor este de aproape de 4.300, în două state din SUA s-a declarat starea de urgenţă